Baby sterker door vitamine D in zwangerschap

7 januari 2014 - Vitamine D wordt voornamelijk in de huid aangemaakt onder invloed van UV straling in zonlicht. Onze voeding bevat slechts weinig vitamine D. Vette vissoorten en eidooiers zijn de belangrijkste bronnen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de opbouw van botten. Daarnaast is er veel aandacht voor de mogelijke rol van vitamine D bij (preventie van) hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en kanker.

Volgens een advies van de Gezondheidsraad lopen vooral vrouwen vanaf 50 jaar en zwangere vrouwen kans op een tekort aan vitamine D. Aan hen (en enkele andere risicogroepen) wordt daarom aangeraden extra vitamine D in de vorm van een voedingssupplement te gebruiken. Uit een onderzoek door de Universiteit van Southampton blijkt dat er een duidelijk verband is tussen de vitamine D spiegel van een zwangere vrouw en de spierkracht van het kind.

Voor het onderzoek werd het vitamine D gehalte gemeten van 678 zwangere vrouwen in week 34 van de zwangerschap. Op 4 jarige leeftijd van het kind werd diens gripkracht en spiermassa gemeten. Hieruit bleek dat de kinderen van moeders met hoge vitamine D gehaltes sterker waren dan die van moeders met een lage vitamine D spiegel. Een grotere spierkracht in de jeugd wordt in verband gebracht met minder gezondheidsklachten, zoals diabetes en botbreuken door vallen, op oudere leeftijd.

Voor een goede start van uw baby lijkt het daarom van belang om naast foliumzuur, dat u voorafgaande en gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap gebruikt, ook aanvullend vitamine D gedurende de hele zwangerschap te slikken. De Gezondheidsraad raadt aan dat zwangere vrouwen en kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram of 400 IE vitamine D gebruiken.

Bron:

  • Harvey N.C., Moon R.J., et al., Maternal Antenatal Vitamin D Status and Offspring Muscle Development: Findings From the Southampton Women's Survey, , J Clin Endocrinol Metab 2014;99(1):330-337

Alle producten voor 'Vitamine D'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen