Wel of geen paracetamol bij kinderen met koorts?

9 januari 2014 - Iedere ouder met kinderen zal de situatie herkennen: een slap en lusteloos kind met vuurrode wangen en betraande ogen. Wat te doen, wel of geen paracetamol toedienen? U weet immers dat koorts een nuttige functie heeft bij het bestrijden van de infectie die uw kind heeft geveld. Huisartsen en kinderartsen schrijven hun visie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 januari 2014.
Paracetamol is een zeer effectieve koortsverlager. In de meeste gevallen verdwijnt de koorts binnen twee uur en vaak al sneller. Het effect op het verbeteren van het algemeen welbevinden is echter onvoldoende onderzocht.
Veel ouders geven paracetamol uit angst voor koortsstuipen bij een te hoge temperatuur. Behandeling met paracetamol is echter bewezen niet-effectief in het voorkómen van koortsstuipen. Koortsstuipen komen namelijk voornamelijk voor als de koorts net op begint te komen. Kinderen die al hoge koorts hebben, krijgen dus meestal geen koortsstuip. Onregelmatige toediening van paracetamol met daarmee gepaard gaande temperatuurschommelingen leidt wellicht zelfs tot een grotere kans op een koortsstuip.
Koorts heeft een duidelijke functie. Koorts versterkt het immuunsysteem, waardoor dit effectiever is tegen infecties. Het gebruik van paracetamol remt mogelijk dit gunstige effect. Het herstel van een bacteriële of virale infectie loopt daardoor vertraging op. Ook vaccinatie blijkt minder goed te werken wanneer de soms bijkomende koorts wordt onderdrukt door paracetamol. Verder geeft paracetamolgebruik bij kinderen veelvuldig het risico op doseringsfouten. Bij herhaaldelijke overdosering kan dit leiden tot beschadiging van de lever.

Naar de mening van de artsen is het gebruik van paracetamol aan te raden bij een combinatie van pijn en koorts, niet bij koorts alléén. Het gebruik van andere pijnstillers en koortsverlagers, zoals ibuprofen, wordt bij kinderen afgeraden vanwege meer bijwerkingen.

Bron:

Bont E.G.P.M de, Brand P.L.P, et al., Wel of geen paracetamol bij kinderen met koorts?, Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A6636.

Alle producten voor 'Koorts bij kinderen'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen