Omega-3-vetzuren gunstig voor de nieren na een hartaanval

25 augustus 2014 - Aan omega-3-vetzuren, die in relatief hoge concentratie aanwezig zijn in visolie en sommige plantaardige oliƫn, worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen van hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten, depressies en slechtziendheid. De gunstige gezondheidseffecten zijn echter nog te weinig wetenschappelijk onderbouwd om het gebruik van omega-3-voedingssupplementen ook voor deze doeleinden aan te raden. Nieuw Nederlands onderzoek toont opnieuw een gunstig effect van omega-3-vetzuren aan. Ditmaal op de remming van de achteruitgang van de nierfunctie na een hartinfarct.

Het onderzoek

Als onderdeel van de Alpha Omega Trial kregen bijna 600 patiënten tussen de 60 en 80 jaar oud na een hartinfarct een dieet met margarine. De margarine was verrijkt met omega-3-vetzuren uit visolie. De patiënten gebruikten dit gedurende 40 maanden. Hun nierfunctie was na deze ruim drie jaar 30 procent minder achteruit gegaan dan die van een zelfde groep hartpatiënten die een placebo kreeg. Het effect was bescheiden, maar wel significant.

Nierfunctie

De nierfunctie van ieder mens gaat met het ouder worden langzaam achteruit. Het doormaken van een hartinfarct versnelt deze achteruitgang. Hoe het komt dat omega-3-vetzuren de nieren beschermt, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. De visolie-vetzuren bleken de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Omega-3-vetzuren worden in de nieren omgezet in prostaglandines, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken.

Twee keer per week vette vis

De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer (vette) vis per week. Voor wie geen vis lust of wil eten, kunnen voedingssupplementen met omega-3-vetzuren een goed alternatief zijn.

Bron:

  • Hoogeveen E.K., Geleijnse J.M., et al., Effect of Omega-3 Fatty Acids on Kidney Function after Myocardial Infarction: The Alpha Omega Trial, Clinical Journal of the American Society of Nephrology, August 2014


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen