Ontharen door Intense Pulsed Light (IPL)

Er zijn meerdere technieken om ongewenste haargroei te verwijderen. De techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van licht om haren te verwijderen heet Intense Pulsed Light ofwel IPL, en wordt veel door dermatologen en huidtherapeuten toegepast.

IPL verwijdert het haar niet permanent, maar is een haarverminderingsmethode

Wat is IPL?

Gewoon wit licht bestaat uit een mengsel van alle kleuren licht. Elk lichtdeeltje van een bepaalde kleur is een elektromagnetische golf met een eigen frequentie en golflengte. De energie van een lichtdeeltje bepaalt de frequentie en golflengte.

 

Bij IPL wordt de huid bestraald met licht van specifieke golflengtes. De haren in het behandelde gebied absorberen de energie van dit licht en zetten dit in het pigment van de haar om in warmte. Bij de ontharingsbehandeling met lichtenergie is het doel om in het haarwortelzakje een temperatuur van minimaal 70 graden Celsius te realiseren. Bij deze temperatuur wordt de haar en het haarwortelzakje vernietigd. Waarschijnlijk worden ook de kleine bloedvaatjes die voedingsstoffen aanleveren aan dit haarfollikel beschadigd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt geclaimd, is de IPL-behandeling geen methode die het haar permanent verwijdert, maar een haarverminderingsmethode. Om het beste resultaat te bereiken zijn altijd meerdere behandelingen nodig. Niet alle haarfollikels bevinden zich gelijktijdig in de anagene ofwel actieve fase. Alleen de actieve follikels worden aangedaan en vernietigd door de behandeling. De inactieve follikels komen na verloop van tijd weer in de actieve fase en kunnen dan pas weer worden behandeld. Gemiddeld zijn er acht tot tien IPL-behandelingen met tussenposen van enkele weken nodig om het meeste zichtbare haar te verwijderen.

IPL- of laserbehandeling?

De IPL-behandeling onthaart op dezelfde manier als een laserbehandeling. Het verschil is dat bij IPL licht van verschillende golflengtes wordt gebruikt, die meestal met behulp van een filter worden beperkt tot een bepaald golflengtegebied, terwijl laserlicht bestaat uit een specifieke golflengte met een hogere energie. Laserlicht heeft daardoor het vermogen om gerichter de haarwortels te bereiken en is doorgaans een effectievere behandelmethode dan IPL.

Elektrolytisch ontharen

Een ontharingsmethode die vergelijkbaar is met IPL- of laserbehandeling is het elektrolytisch ontharen. Hierbij worden pads op de te ontharen huid geplakt die worden verbonden met elektrodes waardoor een elektrisch stroompje wordt geleid. De haren die blootgesteld worden aan het elektrische stroompje sterven af doordat de voedingsstoffentoevoer van de haarfollikel wordt onderbroken.

Alle producten voor 'Ontharen'


Bekijk producten (53)

Beauty of medisch probleem?

IPL-behandelingen worden zowel gedaan door schoonheidsspecialisten als door dermatologen en huidtherapeuten, die om medische redenen overmatige haargroei behandelen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden IPL-behandelingen om medische redenen beperkt en uitsluitend wanneer het om overmatige beharing in het gezicht bij vrouwen gaat. De IPL-behandeling is zowel geschikt voor de ontharing om schoonheidsredenen als voor de ontharing op medische indicatie. Apparatuur die wordt gebruikt door schoonheidsspecialisten of die geschikt is voor thuisgebruik zal over het algemeen een minder sterke intensiteit hebben. Hierdoor is de kans op bijwerkingen kleiner, maar is ook de effectiviteit minder.

Voor wie is IPL geschikt?

Om gebruik te maken van IPL is het noodzaak dat de haartjes over voldoende pigment beschikken. Het haarpigment absorbeert namelijk de lichtenergie en zet dit om in warmte. IPL is niet effectief bij grijze, blonde of rode haren, vanwege het gebrek aan pigment in deze haren. Een IPL-behandeling werkt het beste op een lichtere huid. Voor het ontharen van een zeer donkere huid gaat de voorkeur uit naar een laserbehandeling.

Risico's en bijwerkingen

Bij de IPL-behandeling wordt uw huid niet blootgesteld aan extra uv-straling. Uv-straling heeft namelijk een andere golflengte. IPL-behandeling verhoogt daardoor niet de kans op huidkanker. Grote moedervlekken moeten bij voorkeur niet met IPL-licht worden behandeld. Door het vele pigment in de moedervlek absorberen deze veel energie, waardoor beschadiging kan optreden. Wanneer u huidkanker hebt gehad, overleg dan altijd met uw dermatoloog of een IPL-behandeling in uw geval mogelijk is.
Bij een IPL-behandeling bestaat een kleine kans dat er te veel warmte in de huid ontstaat. Daardoor kunnen brandwondjes ontstaan die voor tijdelijk kleurverschil in de huid zorgen. Het pigment kan eerst wat donkerder kleuren om daarna juist wat lichter te worden dan de normale huidskleur. Het pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden. Meestal zal dit volledig herstellen.
Door de warmte in de huid kunnen inactieve haarzakjes in zeldzame gevallen geactiveerd worden en zorgen voor een toename van de haargroei. Door de behandeling voort te zetten verdwijnen deze haren uiteindelijk weer.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen