Ontstoken oog bij katten

Er zijn katten die altijd een traanstreep langs de neus hebben lopen. Vooral bij raskatten met een wat plattere neus zien we dit vaak. Dit kan liggen aan irritatie van het oog, waardoor meer traanvocht wordt aangemaakt. Het hoeft niet altijd te wijzen op een ontstoken oog, want het kan ook komen door een verminderde afvoer van de tranen. De traanbuizen zitten dan geheel of gedeeltelijk verstopt of dichtgedrukt. De tranen lopen dan langs de neus en gaan in de vacht van de kat zitten.

Als de kat het oog dichtgeknepen houdt, kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen, want er kan ook iets met de oogbol zelf aan de hand zijn!

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Ooglidontsteking

Ooglidontsteking (conjunctivitis) is ook te herkennen aan een traanstreep, maar hierbij is het oog ook duidelijk geïrriteerd. Meestal ligt er een bacteriële infectie aan conjunctivitis ten grondslag, maar er zijn uiteenlopende oorzaken. Katten hebben ook nog wel eens een vreemd voorwerp ergens onder de oogleden zitten (zoals een stukje plant). Uw kat heeft dan meer pijn en houdt het oog dichtgeknepen. Als de kat het oog dichtgeknepen houdt, kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen, want er kan ook iets met de oogbol zelf aan de hand zijn!

Wat kunt u verder zien?

  • zwelling van de oogleden
  • wat pus in de ooghoeken
  • dichtgeknepen oog
  • wat zwelling van de ooglidranden
  • tranenvloed of juist droge ogen
  • korstjes rond de ogen
  • luchtweginfecties: ziek en snotneus

Onderzoek

Om vast te stellen of er te veel traanvocht wordt geproduceerd, het traanvocht niet weg kan of dat er een ontsteking gaande is, moet er een nauwkeurige inspectie van het oog worden uitgevoerd. De dierenarts kijkt dan ook in het oog zelf, om te checken of daar niet ook een ontsteking speelt en of het hoornvlies intact is. Met een kleurstof in het oog kan gekeken worden of de traanbuis functioneert, de kleurstof komt bij een intacte traanbuis via de neus weer naar buiten.

Af en toe wat slijmpropjes in de ooghoek is normaal, maar wanneer het dier rode oogleden begint te krijgen (of erger) is behandeling nodig.

Drs. Rosalie Lotstra - Diergeneeskundige

Behandeling

Af en toe wat slijmpropjes in de ooghoek is normaal, maar wanneer het dier rode oogleden begint te krijgen (of erger) is behandeling nodig. Meestal gebeurt dit met een oogzalf waar een antibioticum in zit. U moet deze zalf dan zelf een paar keer per dag toedienen. Een loopoogje dat veroorzaakt wordt door een dichtgedrukte traanbuis is moeilijker te behandelen, omdat de traanbuis vaak dichtgedrukt wordt doordat de bouw van de neus erg krap is. Een traanbuis die verstopt zit door ontstekingsmateriaal kan onder narcose voorzichtig doorgespoeld worden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen