Overleving van darmkanker beter door aspirine

2 april 2014 - Acetylsalicylzuur, beter bekend onder de merknaam Aspirine, wordt in hogere doseringen gebruikt als pijnstiller en in lage dosering als antistollingsmiddel ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen zoals hartinfarcten en beroertes. Nederlands onderzoek heeft nu aangetoond dat de lage dosering acetylsalicylzuur ook zorgt voor betere overlevingskansen voor mensen met darmkanker.
De onderzoekers uit Leiden analyseerden het tumorweefsel van 999 patiënten die tussen 2002 en 2008 waren geopereerd aan darmkanker. In het weefsel bepaalden ze de aanwezigheid van bepaalde eiwitten, waarmee verschillende soorten darmkanker van elkaar worden onderscheiden. Vervolgens werd van deze patiënten in het geneesmiddeldossier nagezocht of ze aspirine in een lage dosering hadden gebruikt.

HLA klasse 1 antigeen

Van de 999 patiënten bleken 182 een lage dosering aspirine te hebben gebruikt. Van hen waren inmiddels 69 gestorven (37,9%). Van de overige 817 patiënten die géén aspirine hadden geslikt, was maar liefst 48,5% inmiddels gestorven. Wanneer werd gekeken naar de sterftekans onder de verschillende subtypes darmkanker, bleek aspirine het sterfterisico bij patiënten met een zogenaamde HLA klasse 1 antigeen expressie het beste te verminderen. De kans om binnen de onderzoeksperiode te overlijden was bij deze categorie aspirinegebruikers gehalveerd. De wijze waarop aspirine de overlevingskans beïnvloedt is niet bekend. De onderzoekers vermoeden dat aspirine het uitzaaien van tumorcellen enigszins kan voorkomen.

Bevolkingsonderzoek

Vroege opsporing van darmkanker is van groot belang voor het succes van de behandeling. Om die reden én vanwege het steeds vaker voorkomen ervan, wordt sinds dit jaar een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker gedaan. Dit betekent dat alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om ontlasting in te leveren. De ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen, die eventueel kunnen wijzen op darmkanker.

Bron:

  • Reimers M.S., Bastiaannet E., et al., Expression of HLA Class I Antigen, Aspirin Use, and Survival After a Diagnosis of Colon Cancer, JAMA Intern Med, published online 31 March 2014


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen