Pregabaline mogelijk alternatief bij rusteloze benen

Rusteloze benen of het restless legs syndrome (RLS) is een veelvoorkomende aandoening waarbij er, met name ’s avonds en ’s nachts en vooral in rust, een enorme drang is om de benen en soms ook de armen te bewegen. In enkele gevallen worden rusteloze benen veroorzaakt door een gebrek aan ijzer, magnesium of foliumzuur. Het helpt dan om het tekort hieraan aan te vullen. In de meeste gevallen worden de symptomen bestreden met voorgeschreven geneesmiddelen die het effect van dopamine nabootsen. Deze middelen, zoals pramipexol en ropirinol worden ook voor de ziekte van Parkinson gebruikt. Het nadeel van deze middelen is dat ze de aandoening op lange termijn mogelijk verergeren.

In een onderzoek, dat op 13 februari 2014 werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, is het effect van pregabaline op restless legs vergeleken met pramipexol en placebo. Pregabaline wordt normaal gesproken gebruikt bij epilepsie en zenuwpijnen. Voor het onderzoek werden 719 patiënten met restless legs gedurende 1 jaar gevolgd. Uit de resultaten bleek dat pregabaline de symptomen van rusteloze benen verminderde ten opzichte van placebo. Daarnaast scoorde pregabaline beter dan pramipexol wanneer werd gekeken naar het verergeren van de symptomen door het geneesmiddel zelf.

Pregabaline is mogelijk een goed alternatief voor patiënten met restless legs die niet goed reageren op pramipexol of ropirinol, of waarbij de symptomen door deze middelen op termijn verergeren. Er is meer onderzoek nodig om het middel een vaste plaats in de behandeling te geven.

Bron:

  • Allen R.P., Chen C., et al., Comparison of Pregabalin with Pramipexole for Restless Legs Syndrome, N Engl J Med 2014;370:621-631


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen