Schurft bij paarden

Schurft bij het paard is een aandoening die gelukkig niet al te vaak voorkomt in Nederland. Infectie met schurftmijt hangt vaak samen met een verminderde weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing. Paarden met veel behang aan de onderbenen zijn hierop de uitzondering, zij hebben bovengemiddeld vaak schurft aan de onderbenen, doordat het haar een milieu vormt waar de mijt zich graag ophoudt.

Infectie met schurftmijt hangt vaak samen met een verminderde weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing.

Drs. Rosalie Lotstra - Diergeneeskundige

Er zijn drie soorten schurftmijt die bij paarden een rol kunnen spelen:

  • Chorioptes: komt het vaakst voor. Graaft zich niet in, in de huid maar leeft van dood celmateriaal. Voorkeursplaats? De benen.
  • Sarcoptes: graaft gangen in de huid. De infectie begint op het hoofd en kan zich over het hele lichaam verspreiden. Sarcoptes is in West-Europa erg zeldzaam geworden.
  • Psoroptes: zuigt bloed en weefselvloeistof. Bevindt zich meestal op rug, kruis en in manen. Is ook erg zeldzaam in West-Europa.
  • Demodex komt bij honden erg vaak voor als oorzaak van huidproblemen, maar is bij het paard eigenlijk onschuldig.

Schurft herkennen en behandelen

Chorioptes is de schurftmijt waar we in Nederland het meest mee te maken hebben. Paarden hebben veel jeuk aan de onderbenen, dit is te zien doordat het paard met de benen stampt en probeert te krabben. Over het algemeen beperken de verschijnselen zich tot de onderbenen, maar bij zware infecties kan het zich over het hele lichaam verspreiden. Chorioptes kan door direct contact worden overgedragen, maar ook door contact via dekens, borstels etc. De diagnose wordt gesteld door huidafkrabsels van de rand van de schurftplekken te nemen en deze te bekijken onder de microscoop. De schurftmijten zijn vaak in groten getale te zien. Aan de benen kan een mok-achtig beeld te zien zijn, met korsten en ontstekingen. Voordat men begint met behandelen moeten de haren aan de benen zorgvuldig kortgeknipt of -geschoren worden. Daarna kan het been goed gewassen worden en kunnen korsten worden verwijderd.

Om de mijten te doden moet het been gewassen worden met het anti-ectoparasitaire middel foxim (naam van werkzame stof, te vinden in verschillende producten). Dit moet na twee weken herhaald worden, omdat de eitjes van de mijt dan uitkomen. Bij hardnekkige infecties kan vaker wassen nodig zijn. Het hele paard moet gewassen worden! Ook poetspullen en dekjes moeten behandeld worden met foxim, omdat er anders direct her-infectie plaatsvindt. Een wormenspuit op basis van ivermectine kan ook vermindering geven van het aantal mijten, het is alleen doorgaans niet genoeg om van de infectie af te komen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen