Slechtziendheid en hulpmiddelen

Wanneer u ondanks een bril of lenzen niet meer goed ziet, heeft u een lage gezichtsscherpte. Wanneer uw gezichtsscherpte lager dan 30 procent is, wordt er officieel gesproken over slechtziendheid. Hierbij zijn ook het gezichtsveld en de verwerkingsmogelijkheden van het brein van belang.

Oorzaken van slechtziendheid

Er zijn verschillende oogafwijkingen die slechtziendheid kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn:

* Macula degeneratie; hierbij is de centrale gele vlek op het netvlies aangedaan.

* Glaucoom; hierbij is de oogzenuw beschadigd.

* Staar; de ooglens is vertroebeld.

* Corneadystrofie; er is sprake van een troebel hoornvlies.

Sommige oogafwijkingen kunnen met een operatie worden behandeld, bij andere worden er medicijnen ingezet. Het is daarom heel belangrijk dat u contact opneemt met een oogarts wanneer u slechter gaat zien.

Ziet u slechter? Neem contact op met een oogarts om de oorzaak te achterhalen.

Hulpmiddelen wanneer u niet meer goed ziet

Een gespecialiseerd optometrist kan advies geven over hulpmiddelen bij slechtziendheid. Bekende gezichtshulpmiddelen zijn loepen, leesglazen, loepbrillen, telescoopbrillen en filterbrillen. Ook Leef.nl heeft een aantal hulpmiddelen voor wanneer u niet meer zo goed ziet.

Hulpmiddelen slechtziendheid

  • Loepen en leesglazen: Kunt u het labeltje in uw trui niet meer lezen? Klein geschreven teksten kunnen worden vergroot met een loep, leesglas, vergrootglas of leesliniaal. Deze hulpmiddelen zijn geschikt voor mensen met een lichte vermindering van het gezichtsvermogen.
  • Loeplampen: Een loeplamp is een loep gemonteerd op een statief met ingebouwde verlichting. Doordat uw handen tijdens het gebruik vrij zijn is dit een ideaal hulpmiddel bij bijvoorbeeld het schrijven of handwerken.
  • Speelkaarten: Er bestaan speelkaarten van normaal formaat met extra grote opdruk en extra grote speelkaarten.
  • In ons assortiment vindt u ook een pincet met een vergrootglas, een nagelknipper met een vergrootglas en een opener met een vergrootglas.
  • Met de naald- en draaddoorvoer haalt u eenvoudig een draad door de naald, ook wanneer u niet meer zo goed ziet.

Alle producten voor 'Loepen, leesglazen en loeplampen'

Bekijk alle producten >

Alle producten voor 'Handige hulpmiddelen bij slechtziendheid'

Bekijk alle producten >

Zorgboek Slechtziendheid en blindheid

Slechtziendheid en Blindheid is ook een titel van een zorgboek van Stichting September. U vindt hier onder andere informatie over staar, maculadegeneratie, diabetische retinopathie en glaucoom. De bouw van het oog wordt behandeld en de oogonderzoeken die kunnen worden uitgevoerd. Er is aandacht voor de psychische en sociale gevolgen van slechtziendheid en tips hoe hiermee om te gaan. Ook geeft dit boek een overzicht van organisaties, wetten en regelingen die u kunt tegenkomen. De zorgboeken van Stichting September zijn te koop op Leef.nl.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen