Smartphone beïnvloedt mogelijk uw biologische klok

29 januari 2015 - De biologische klok, ook wel het circadiane ritme genoemd, is verantwoordelijk voor onder andere de slaap-waak cyclus. Er zijn aanwijzingen dat dit circadiane ritme wordt beïnvloed door blauw licht dat wordt afgegeven door bijvoorbeeld smartphones en led-tv’s. Een blootstelling van enkele uren per dag aan dit licht veroorzaakt mogelijk al een verstoring van de biologische klok. Meer onderzoek naar dit effect is nodig, omdat het aantal producten dat relatief veel blauw licht uitzendt toeneemt en ze steeds meer worden gebruikt.
Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hierin is op een rij gezet welke gezondheidseffecten van blauw licht er inmiddels in de wetenschappelijke literatuur beschreven zijn.

Melatonine

De biologische klok wordt onder andere beïnvloed door daglicht. Zodra het daglicht wegvalt, gaat de pijnappelklier in de hersenen het hormoon melatonine produceren, dat slaperigheid veroorzaakt. Daglicht bestaat uit een spectrum van kleuren, maar de biologische klok is vooral gevoelig voor de blauwe kant van dit spectrum. Door ’s avonds enige uren in contact te komen met blauw licht, ‘denkt’ de biologische klok mogelijk dat er nog daglicht schijnt en wordt geen melatonine aangemaakt. Het gevolg hiervan kan moeilijk inslapen zijn.

Het RIVM vindt het belangrijk dat wordt onderzocht hoe lang en op welke momenten van de dag mensen smartphones, tablets en led-tv’s gebruiken. Ook moet onderzoek worden gedaan naar de gezondheidseffecten die optreden en bij welke blootstelling dit gebeurt. Ook de Gezondheidsraad heeft onlangs al aanbevolen dat er onderzoek moet komen naar de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan led-licht.

Gezondheidsschade

Al langer is bekend dat een langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme ritme, door bijvoorbeeld het werken in ploegendiensten en een jet lag, gezondheidsschade kan veroorzaken, waaronder een grotere kans op overgewicht, borstkanker en hart- en vaatziekten. Of deze gezondheidsschade ook een verband heeft met blootstelling aan blauw licht is nog niet bewezen.

Bron:

  • publicatie RIVM 28 januari 2015


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen