Spat bij paarden

Osteoartrose in het spronggewricht (de tarsus) van het paard wordt spat genoemd. Het spronggewricht is analoog aan de enkel van de mens, dit betekent dat het hetzelfde is opgebouwd maar in iets andere verhoudingen. In het spronggewricht zitten een aantal grote (scheenbeen en pijp) en kleinere botten. De beweging die u ziet als het paard het been buigt, komt grotendeels uit het talocruraal gewricht. Er zitten echter nog drie kleinere gewrichten onder het talocruraal gewricht, die u vanaf de buitenkant van het paard niet ziet bewegen. Dit zijn zogenaamde ‘low motion joints’. Deze drie gewrichten absorberen de schokken die ontstaan wanneer het paard loopt. Ze bevinden zich recht boven elkaar met een laagje kraakbeen in de ruimtes ertussen. Door erfelijke aanleg, of door abnormale belasting van het kraakbeen dat tussen deze gewrichten zit, kan het kraakbeen gaan slijten. Het wordt platgedrukt en kan uiteindelijk zo dun worden dat er bot-op-bot-contact ontstaat. Dit is ontzettend pijnlijk. Op de plekken waar het bot elkaar raakt breekt het bot af en op de randen van het gewrichtsoppervlak ontstaat nieuw bot (haken). Deze veranderingen aan het bot ziet men ook terug op röntgenfoto’s.

Hoe ziet spat eruit?

Paarden met spat (in welk stadium dan ook) proberen zo min mogelijk schokken op de sprong te krijgen. Ze bewegen daarom met minder actie in het achterbeen, om de sprong maar zo min mogelijk te hoeven buigen. Sommige paarden tillen het achterbeen bijna niet meer op en slepen met de toon van de hoef over de grond. Als één been pijnlijker is dan het ander kan er een lichte (of zware) kreupelheid worden waargenomen. De kreupelheid is op te wekken door de sprong te buigen, en het paard daarna weg te laten draven. Soms vallen alleen gedragsveranderingen op. Het paard wil niet meer galopperen of weigert hindernissen.

Spat kan niet genezen worden. De pijn en de ontsteking kan wel (net als bij osteoartrose op andere plekken) met ontstekingsremmende medicijnen onder controle worden gehouden.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Behandeling

Spat kan niet genezen worden. De pijn en de ontsteking kan wel (net als bij osteoartrose op andere plekken) met ontstekingsremmende medicijnen onder controle worden gehouden. Als al het kraakbeen weg is tussen gewrichtjes kan het bot met elkaar vergroeien. Als dit gebeurt schuurt er geen bot meer over elkaar en verdwijnt de pijn. Dit proces kan eventueel met een operatie worden versneld. Fokken met dieren die spat hebben is niet aan te raden, omdat de aandoening erfelijk is.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen