Staalpillen laten vrouwen beter presteren

24 april 2014 - We wisten natuurlijk al dat stripheld Popeye zijn uitzonderlijke kracht te danken heeft aan spinazie dat rijk aan ijzer is. Nieuw onderzoek laat zien dat het effect van ijzer niet uitsluitend fantasie is. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd blijken ook beter te gaan presteren door ijzertabletten.

Vrouwen risicogroep

Vrouwen zijn een risicogroep voor ijzertekort omdat ze bij de menstruatie ijzer verliezen. Zijn ze daarnaast ook nog fanatieke sporters dan is het risico nog groter, omdat ze vaak via hun dieet minder ijzer binnenkrijgen en de ijzeropname vaak verminderd is door het intensieve sporten.

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne verzamelden alle onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van ijzersupplementen op het prestatievermogen en analyseerden deze gezamenlijk opnieuw. In deze zogenaamde meta-analyse werd het effect van een ijzersupplement vergeleken met placebo op de uitkomsten maximale zuurstofopname, hartfrequentie en de hoeveelheid zuurstof die nodig is om een bepaalde hoeveelheid arbeid te verrichten.

Ten opzichte van een placebobehandeling, bleek het slikken van een ijzersupplement de maximale opnamecapaciteit van zuurstof te verhogen, de hartfrequentie te verlagen en het zuurstofverbruik voor een vastgestelde hoeveelheid werk te verminderen. De onderzoekers concludeerden dat het gebruik van een ijzersupplement het gemiddelde prestatievermogen van vrouwen in de vruchtbare leeftijd vergroot.

Hemoglobine

In het menselijk lichaam wordt ijzer voornamelijk gebruikt voor de aanmaak van de rode kleurstof hemoglobine in de rode bloedcellen. Rode bloedcellen verzorgen het transport van zuurstof in het lichaam. Een tekort aan ijzer kan leiden tot een verminderd hemoglobinegehalte en daardoor tot klachten als moeheid en krachtsverlies. IJzersupplementen kunnen ook bijwerkingen geven. Een onschuldige zwartkleuring van de ontlasting komt regelmatig voor, evenals obstipatie.

Bron:

  • Pasricha S.R., Low M., et al., Iron Supplementation Benefits Physical Performance in Women of Reproductive Age: A Systematic Review and Meta-Analysis, J. Nutr 9 april 2014

Alle producten voor 'ijzersupplementen'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen