Staar (cataract) bij honden

Cataracten zijn vertroebelingen in de lens van het oog. In een vergevorderd stadium is dit zichtbaar als een witte lens. In de volksmond wordt deze aandoening staar genoemd, omdat de ogen er uitdrukkingsloos uit gaan zien en het zicht afneemt.

De lens laat normaal gesproken licht door naar de retina (netvlies), waar het een scherp beeld vormt. De vertroebeling die geleidelijk ontstaat, zorgt ervoor dat de lens van zwart, naar grijs en uiteindelijk wit verkleurt. Het licht kan er dan niet meer goed doorheen en er ontstaat geen scherp beeld meer. Het witten van de lens wordt over het algemeen veroorzaakt door een verhoogde wateropname van de lens waardoor hij opzwelt en daarna weer inkrimpt. Eiwitten in de lens nemen hierdoor een abnormale vorm aan, waardoor de lens niet meer helder is.

Wanneer uw jonge hond staar ontwikkelt is het belangrijk dat u een dierenarts ernaar laat kijken.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts
Dieren krijgen vaak pas last van het verlies van het zicht als dit al fors is afgenomen en wanneer beide ogen zijn aangedaan. Meestal valt het niet direct op dat de lens wat witter wordt, pas bij bepaalde lichtval ziet u een witte waas in het oog van de hond.

Er zijn verschillende typen cataract, elk met een eigen behandeling en prognose.

  • Congenitaal cataract staat voor aangeboren staar. Puppy’s krijgen het voor de achtste levensweek, het ontstaat heel snel en meestal aan twee ogen. Dit gaat vaak gepaard met andere aangeboren afwijkingen aan de ogen.
  • Juveniel cataract ontstaat gewoonlijk tussen het eerste en achtste levensjaar. Als oorzaken als diabetes mellitus, trauma, intoxicatie (vergiftiging) en radiotherapie uitgesloten kunnen worden, is er nog steeds een mogelijkheid dat er een erfelijke factor speelt. Dit type cataract begint in het midden van de lens, meestal aan beide ogen en is progressief.
  • Seniele staar is een lokale vertroebeling in de lens en hangt samen met leeftijd.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf helaas niet zo veel doen wanneer uw hond staar ontwikkelt. Ouderdomsstaar komt veel voor en is niet makkelijk te voorkomen. Wanneer uw jonge hond staar ontwikkelt is het belangrijk dat u een dierenarts ernaar laat kijken. Zo kan worden bepaald of het vroege ouderdomsstaar betreft of dat het bijvoorbeeld een complicatie is van diabetes mellitus.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen