Suikerziekte bij de hond

Diabetes mellitus is de wetenschappelijke benaming voor suikerziekte. Diabetes is een complexe metabole aandoening, die ontstaat wanneer de insulineproducerende cellen in de alvleesklier niet meer werken (type 1) of wanneer de cellen in de rest van het lichaam niet meer reageren op insuline (type 2). Insuline is een hormoon dat een grote rol speelt in de suikerhuishouding. Suiker wordt onder invloed van insuline vanuit het bloed in de cellen getransporteerd, om daar verbrand te worden voor energie. Wanneer er te weinig insuline bij de cellen komt, of wanneer de cellen de insuline niet herkennen, kan de suiker niet meer opgeslagen worden en stijgt de bloedsuikerspiegel. Door deze hoge suikerspiegels veranderen er ook andere waarden in het bloed. Bij de diagnose van diabetes wordt ook de urine gecontroleerd op suiker. De suiker in het bloed wordt zo hoog, dat het met de urine uitgescheiden wordt.

Voer met veel vezels en meervoudige koolhydraten, helpt om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is het meest voorkomende type diabetes bij honden en katten en kan bij dieren door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Ontstekingen van de alvleesklier en auto-immuunziekten (waarbij het lichaam zichzelf aanvalt) kunnen de cellen in de alvleesklier kapot maken. Bij sommige rassen is het erfelijk, deze dieren worden met te weinig van deze insulineproducerende cellen geboren.

Bij honden met ernstige en ongereguleerde diabetes, worden door het energietekort in de cellen ketonlichamen geproduceerd in de lever. Dit zijn zwakzure stoffen die ervoor zorgen dat de pH van het bloed lager wordt. Dit heet ketoacidose. Ongeveer 40 procent van de honden die voor de eerste keer worden aangeboden bij de dierenarts, heeft ketoacidose.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is zeldzaam bij honden maar veelvoorkomend bij katten. Er wordt in dit geval wel insuline aangemaakt, maar de cellen in het lichaam reageren hier niet op. Dit kan komen door een aantal redenen. De eerste is het optreden van downregulatie van de insuline-receptoren. Dit betekent dat de receptoren waar insuline normaal op aanhecht ‘afgestompt’ zijn, dit gebeurt meestal bij dieren met overgewicht. Bij drachtige of loopse honden kan ook progesteron ervoor zorgen dat deze receptoren geblokkeerd raken. Dit wordt zwangerschapsdiabetes genoemd. Deze vorm verdwijnt weer, maar kan elke loopsheid weer terugkomen en uiteindelijk zelfs constant blijven bestaan. Daarom is het belangrijk om deze teefjes te steriliseren.

Verschijnselen van diabetes?

  • Veel drinken en veel plassen.
  • Toenemende eetlust (in eerste instantie).
  • (Soms) urineweginfecties.
  • Tekenen van ketoacidose: braken, diarree, sloomheid, chemische geur uit de bek.
  • (Soms) snel ontstaan van staar, te zien als een witte waas in de ogen.

Behandelingsmogelijkheden

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden als uw dierenarts na bloed- en urineonderzoek de diagnose diabetes heeft gesteld?

Diabetes moet meestal behandeld worden door toediening van insuline. Dit moet twee keer per dag voor de maaltijd onder de huid worden geïnjecteerd.

Uw hond moet zeer regelmatig bewegen en eten. Dit is om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en hiermee te voorkomen dat er weer hoge pieken ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Als een hond niet eet na een injectie met insuline, ineens heel veel beweegt of te veel insuline toegediend krijgt, kan de bloedsuikerspiegel te laag worden. Er ontstaat dan hypoglycemie (een hypo). De hond wordt onrustig en rillerig of juist heel sloom en kan uiteindelijk in een coma komen. Als u een hypo vermoedt is het belangrijk om zo snel mogelijk iets te geven waar suiker in zit. Als de hond niet uit zichzelf wil eten kunt u het makkelijkst een (druiven)suikeroplossing in de bek smeren of druppelen.

Gewichtsverlies is voor zwaarlijvige honden een belangrijk onderdeel bij het managen van deze ziekte. Voer met veel vezels en meervoudige koolhydraten, helpt om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Bovendien voorkomt dit grote pieken na de maaltijd door snelle suikers die snel worden opgenomen uit de darmen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen