Tandenpoetsen tegen reuma

6 november 2014 - Goed poetsen en regelmatig flossen voorkomt gaatjes, dat weet iedereen. Minder bekend is dat een goede mondverzorging ook het risico op reumatoïde artritis (RA) verlaagt. Internist en reumatoloog Liesbeth Brouwer van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft aanwijzingen dat ernstige tandvleesontsteking, ofwel parodontitis, een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis.

Reumavoorspellers

Om de vraag te beantwoorden waarom de ene persoon wel en de andere persoon geen reuma krijgt, onderzoekt de afdeling van Brouwer zogenaamde reumavoorspellers. Dit zijn antistoffen in het bloed die wijzen op een groter risico op reuma. De gegevens van het onderzoek zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma LifeLines, een grootschalig bevolkingsonderzoek onder ruim 165 duizend inwoners van Noord-Nederland.

Erfelijkheid en roken zijn bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van RA. De mondgezondheid blijkt echter ook een belangrijke rol te spelen. Kort geleden is ontdekt dat mensen met RA ook vaak parodontitis hebben, en andersom. De bacterie die parodontitis veroorzaakt, maakt eiwitten aan waar het lichaam afweerstoffen tegen maakt. Wanneer ons afweersysteem in actie komt om deze bacterie op te ruimen, kan er soms iets misgaan en ontstaat een zogenaamde auto-immuunziekte. Het afweersysteem keert zich dan tegen het eigen lichaam. Het zorgt voor nieuwe ontstekingen en houdt deze in stand. RA is een dergelijke auto-immuunziekte.

Parodontitis

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, lijkt het verband tussen parodontitis, het specifieke eiwit en de ontwikkeling van RA duidelijk. Volgens Brouwer zijn er ook andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, die een relatie hebben met parodontitis. Een goede mondverzorging is daarom belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Parodontitis wordt echter moeilijk herkend, omdat de aandoening niet pijnlijk is. Aanbevolen wordt om attent te zijn op de symptomen van parodontitis, zoals bloedend tandvlees tijdens het poetsen, terugtrekkend tandvlees en loszittende tanden. Regelmatig naar de tandarts gaan is uiteraard ook aan te bevelen.

Bron:

  • UMCG Publieksacademie 4 november 2014

Alle producten voor 'Tandvleesproblemen'


Bekijk producten (24)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen