Therapietrouw verbetert door online patiëntdossier

10 januari 2014 - Bij patiënten met diabetes die via een online persoonlijk patiëntdossier hun herhalingsrecepten bestellen, verbeteren de therapietrouw en het cholesterolgehalte. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd werd in het januarinummer van het tijdschrift Medical Care.
In het onderzoek werden 17.760 patiënten met diabetes gedurende 5 jaar gevolgd. Ongeveer de helft van hen gebruikte een online patiëntdossier om herhaalrecepten voor hun cholesterolmedicatie aan te vragen. De groep die het online patiëntdossier gebruikte werd vergeleken met de groep patiënten die het sporadisch of niet gebruikte en die hun herhaalrecepten telefonisch bij de arts bestelden. In de groep gebruikers van het patiëntdossier bleek het aantal therapie-ontrouwe patiënten 6% lager. Ook het gemiddelde LDL-cholesterolgehalte was 6% lager.
Er komen steeds meer online patiëntdossiers beschikbaar waarbij patiënten zelf inzage hebben in hun medische gegevens en geneesmiddelen, zoals die in de dossiers van hun arts of apotheek zijn opgeslagen. Veel van deze systemen bieden ook het gemak om vanuit het persoonlijke dossier herhalingsrecepten aan te kunnen vragen. Tot nu toe is echter nooit goed onderzocht welk effect het gebruik van een online patiëntdossier heeft op gezondheid en gezond gedrag. Uit dit onderzoek blijkt dat dit effect positief is.
Vrijwel alle Service Apotheken bieden ook de mogelijkheid uw herhaalrecepten online te bestellen. Door u eenmalig te registreren via de website van uw apotheek krijgt u toegang tot uw persoonlijke dossier dat uw apotheek van u heeft opgeslagen. Met de Medicijnkluis app kunt u uw herhaalrecepten desgewenst ook met uw smartphone of tablet bestellen. U kunt de app gratis downloaden in de App Store of via Google Play. Kijk voor meer informatie op www.medicijnkluis.nl.

Bronnen:

  • Persbericht Kaiser Permanente 6 januari 2014
  • Sarkar, U., Lyles, C.R., et al., Use of the Refill Function Through an Online Patient Portal is Associated With Improved Adherence to Statins in an Integrated Health System, Medical Care Jan 2014 doi: 10.1097/MLR.0000000000000069


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen