Uitgaven aan medicijnen in 2013 fors gedaald

21 februari 2014. De uitgaven voor geneesmiddelen die worden verstrekt door openbare apothekers zijn vorig jaar fors gedaald. De kosten voor geneesmiddelen in het basispakket namen in 2013 af van €4,4 miljard naar €4,1 miljard, een vermindering van zeven procent. Dat betekent voor het kabinet een forse meevaller van 377 miljoen euro.
De afname blijkt uit berekeningen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Het ministerie van VWS had vorig jaar nog een stijging van de uitgaven verwacht tot € 4,5 miljard.

Eigen risico

Belangrijke oorzaak voor de miljoenenmeevaller is dat de jaarlijkse groei van de vraag van patiënten naar geneesmiddelen is afgenomen. Mogelijk heeft dit te maken met een steeds hoger eigen risico. Daarnaast zijn de prijzen van veel medicijnen vorig jaar (wederom) gedaald, als gevolg van de Wet Geneesmiddelenprijzen.
Het is voor de tweede achtereenvolgende jaar dat de uitgaven voor medicijnen dalen. In 2012 verstrekten openbare apotheken al voor €602 miljoen minder aan geneesmiddelen dan het jaar ervoor. Door onder andere het preferentiebeleid, waarbij de zorgverzekeraars bepalen welk geneesmiddel er bij onderling vervangbare middelen vergoed wordt, zijn de uitgaven voor geneesmiddelen via openbare apothekers nu lager dan in 2005.

Bron:

  • Pharmaceutisch Weekblad, 21 februari 2014


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen