Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker simpeler

31 januari 2014. Meisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken voldoende bescherming bieden tegen dit virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat meldt het RIVM op basis van nieuw onderzoek. Voor meisjes die ná hun 15e verjaardag met de vaccinaties beginnen, blijven drie prikken nodig voor een goede bescherming.

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor het HPV-vaccin. Voortaan volgt ongeveer een halfjaar later een tweede prik. De inenting die tot nu toe één maand na de eerste werd gegeven, vervalt. Soms kan het nodig zijn dat meisjes nog drie prikken krijgen. Via de website www.prikkenteller.nl kan men zien hoeveel inentingen er nodig zijn.

Uitstrijkje blijft bestaan

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 750 vrouwen baarmoederhalskanker. De ziekte wordt altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende typen van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee typen die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatie betekent niet dat het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, het 5-jaarlijkse uitstrijkje, gaat verdwijnen.

Vaccin is veilig

Bij de start van de vaccinatiecampagne is er veel negatieve berichtgeving rondom het vaccin geweest, waardoor uiteindelijk veel meisjes zich niet hebben laten vaccineren. “Dat is jammer”, vindt Jos Lüers, apotheker bij Leef.nl. “Uit alle registraties die vanaf de introductie van het vaccin zijn bijgehouden, blijkt dat het vaccin veilig is. Van allerlei speculaties als chronische vermoeidheid, verlamming en onvruchtbaarheid is helemaal niets gebleken. Via dubieuze internetfora is er een hoop onzin verkondigd die voor onrust heeft gezorgd. Er is overtuigend bewijs dat vaccinatie tegen HPV de beste manier is om het risico op baarmoederhalskanker te verkleinen”.

Bron:

  • Publicatie RIVM, 28 januari 2014


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen