Vachtverzorging katten

De kat is overal op het lichaam dichtbehaard, in tegenstelling tot de hond, die onder de liezen en staart dunbehaard is. Normaal gesproken ruien katten in het voor- en najaar. Katten die in huis leven kunnen echter het hele jaar door verharen. Dit komt door de invloed van de warmte in huis en het leven in kunstlicht. Haar bestaat volledig uit eiwit. Bij ziekte is dit snel te zien aan de vacht, de eiwitvorming gaat dan even op een lager pitje.

Zacht en glanzend

Een gezonde kattenvacht is glad, glanzend, aaneengesloten en zonder kale plekken. Katten verzorgen hun eigen vacht door te wassen met hun tong, waar weerhaakjes op zitten. Ze doen dit zeer regelmatig. Wanneer een kat stopt met zichzelf schoonhouden, kan dit een teken zijn dat er een onderliggend probleem aanwezig is, zoals pijn of ziekte. Europese kortharen hebben een relatief dunne vacht die uit één laag bestaat. Een gezonde kat kan zijn vacht zelf makkelijk schoonhouden en heeft niet snel klitten. Raskatten, zoals langharige Perzen, Maine Coons, Noorse Boskatten en Ragdolls, hebben een lange wollige vacht die heel makkelijk klit en waar vuil gemakkelijk in blijft hangen. Dit zijn katten die zeer regelmatig (zachtjes) geborsteld moeten worden.

Borstelen

Als een kortharige kat veel haar verliest, helpt borstelen met een rubberen borstel. Als de kat veel los haar in de vacht heeft zitten zal hij dit zelf proberen weg te likken en hierbij krijgt hij veel haar binnen. Langharige katten moeten dagelijks geborsteld worden, waarbij de ondervacht niet vergeten moet worden. Borstel met de haargroei mee, van kop richting staart, met een rustige beweging. Begin van jongs af en aan met dit ritueel, zodat het een gewoonte wordt voor de kat. Klitten ontstaan vaak achter de oren, tussen de voorpoten, in de oksels en in de liezen. Als onder klitten kleine huidbeschadigingen zitten kunnen die makkelijker geïnfecteerd raken, omdat de kat zichzelf daar niet wast. Grote klitten kunt u wegknippen met een schaar, maar pas op dat u niet de huid raakt.

Bestel nu, dan heeft u morgen uw dierproducten in huis!

Voeding

Haar is geheel van eiwitten gemaakt. Het is één van de eerste dingen waar het lichaam op ‘bezuinigt’ als een tekort aan eiwitten ontstaat of als het lichaam energie nodig heeft voor iets anders. Het voeren van een hoogwaardig voer kan een heel groot effect hebben op de kwaliteit van de vacht. Supermarktvoer voorziet vaak helaas niet geheel aan de behoefte aan aminozuren, vitaminen en mineralen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen