Vegetarisch eten in plaats van bloeddrukpillen?

4 maart 2014. Al langer bestaan er vermoedens dat een vegetarisch dieet leidt tot verlaging van de bloeddruk. Het verband is echter wetenschappelijk niet goed vastgesteld. Japanse onderzoekers voegden de resultaten van alle wetenschappelijke studies op dit gebied bij elkaar en kwamen tot de conclusie dat een vegetarisch dieet leidt tot een significant lagere bloeddruk. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad van de Amerikaanse artsenorganisatie.
Het aantonen van een verband tussen voeding en gezondheid is altijd lastig, omdat dergelijke onderzoeken niet in een gecontroleerde ziekenhuisomgeving worden uitgevoerd. De onderzoekers konden daarom slechts een beperkt aantal studies vinden dat de onderzoeksvraag kon beantwoorden. De meeste van deze studies waren zogenaamde observationele studies. Dat wil in dit geval zeggen dat gekeken werd naar mensen die uit eigen wil, in plaats van in opdracht van de onderzoekers, een vegetarisch dieet volgden.
In de samengevoegde observationele onderzoeken bleek de systolische bloeddruk (de bovendruk) van de personen die een vegetarisch dieet hadden bijna 7 mmHg lager dan van de mensen die wél vlees aten. In het beperktere aantal klinische onderzoeken was het verschil iets kleiner, namelijk 5 mmHg, maar nog steeds significant lager bij de vegetariërs. Ook diastolisch (de onderdruk) was de bloeddruk significant lager bij het vegetarische dieet.
Een verklaring voor de lagere bloeddruk bij het vegetarische dieet is nog niet gevonden. Gezien de grootte van het effect op de bloeddruk kan het overschakelen naar een vegetarisch dieet volgens de onderzoekers een goed alternatief voor medicijnen zijn bij mensen met een te hoge bloeddruk.

Bron:

  • Yokoyama Y., Nishimura K., et al., Vegetarian Diets and Blood Pressure: A Meta-analysis, JAMA Intern Med. 2014 Feb 24

Alle producten voor 'Bloeddrukmeters'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen