Vermindert soja de kans op borstkanker?

Werkt soja beschermend tegen borstkanker of is het een risico? Het antwoord op deze vraag leest u in dit artikel.

Isoflavonen

Regelmatig verschijnen er berichten over het verband tussen inname van soja en (vermindering van) de kans op borstkanker. Soja bevat isoflavonen, stoffen die ook wel fyto-oestrogenen worden genoemd, en wordt veel gebruikt door vrouwen met overgangsklachten. Op grond van de werking is het in theorie juist mogelijk dat deze producten de groei van oestrogeen-gevoelige borstkanker versnellen.

Bewijs?

Op basis van de vele onderzoeken zijn er géén aanwijzingen gevonden dat soja en isoflavonen in voedingssupplementen het risico op borstkanker verhogen. Integendeel, in diverse onderzoeken is juist aangetoond dat een hoge inname van soja-producten het risico op borstkanker zelfs enigszins vermindert. In Aziatische landen, waar de gemiddelde soja-consumptie veel hoger is dan in Europa, blijken vrouwen die veel sojaproducten eten een kleinere kans op het ontwikkelen van borstkanker te hebben.

Niet bij bestaande borstkanker

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat consumptie van soja of isoflavonen in voedingssupplementen de prognose van bestáánde borstkanker verbetert. Mits in voldoende hoge dosering genomen, kunnen soja of isoflavonen dus een bijdrage leveren aan het verminderen van het risico op borstkanker.

Bronnen:

  • Dommelen J van, verband soja en borstkanker, Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek 2009;64(2):29-30
  • Wu A.H. et al., Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk, British Journal of Cancer 2008;98:9-14
  • Messina M.J. et al., Soy isoflavones, estrogen therapy, and breast cancer risk: analysis and commentary, Nutrition Journal 2008;7:17

Alle producten voor 'soja'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen