Verzorging kattengebit

Kijkt u wel eens in de bek van uw kat? Regelmatig even kijken zorgt ervoor dat u er snel bij bent als er iets mis is. Het kattengebit heeft aandacht nodig want verwaarloosd tandvlees kan voor de nodige problemen zorgen.

Problemen kattengebit

Net als bij honden en mensen zorgt een aanslag van bacteriën en voedselresten voor tandplak. Tandplak is een goede voedingsbodem voor nog meer bacteriën. Tandsteen is te herkennen als een dikke gele harde laag op de tanden, langs de rand van het tandvlees. Het tandvlees is heel gevoelig en raakt hier makkelijk door geïnfecteerd en geïrriteerd. Tandvleesontsteking is heel pijnlijk. Doordat het tandvlees terug gaat trekken kan het voor loszittende kiezen zorgen. Tussen de kiezen komen ruimtes waar nog meer voerresten blijven zitten. Uiteindelijk kan zelfs het bot aangetast raken en vallen de tanden uit. Dit kan voorkomen worden door het gebit regelmatig schoon te laten maken.

Wat moet u op letten?

  • Stank uit de bek: dit kan een teken zijn van bacteriële groei als gevolg van voedingsresten die tussen de tanden blijven zitten.
  • Rood tandvlees dat makkelijk bloedt.
  • Moeilijk kauwen of helemaal niet willen eten.

Kunt u zelf iets doen?

Tandsteen dat al gevormd is, kunt u niet zelf verwijderen. Uw dierenarts kan het met een speciale tang eraf krabben. Het is niet aan te raden dit zelf te proberen, omdat u het tandvlees kan beschadigen. Als de tandsteen te uitgebreid is, moet het gebit onder narcose gereinigd worden. Laat de gezondheid van uw kat elk jaar checken bij de dierenarts. De bek wordt dan ook bekeken en zo bent u er eerder bij wanneer tandsteen aan het vormen is. Voorkomen is beter dan genezen. Katten zijn vrij gevoelig voor de vorming van tandsteen. Wat u kunt doen om dit tot een minimum te beperken is geschikt voer aanbieden. Harde brokken geven minder voedselresten in de bek dan nat voer. Om tandsteenvorming echt effectief te voorkomen kunt u de tanden van de kat poetsen.

Tanden poetsen: hoe pakt u dit aan?

  • Bouw het langzaam op, uw kat moet hier waarschijnlijk erg aan wennen.
  • Draai een gaasje om uw vinger heen.
  • Wrijf het gaasje langs de kiezen van de kat.
  • Vooral de achterste kiezen zijn belangrijk.
  • Een paar keer erlangs is voldoende.
  • Probeer het ongeveer drie keer per week te doen.

Als uw kat dit echt niet toelaat, is het ook een optie om speciaal dieetvoer te proberen, dat ontwikkeld is om het kattengebit schoon te houden.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen