Vitamine D tekort gekoppeld aan vroegtijdig overlijden

19 juni 2014 - Vitamine D is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij onder andere de botopbouw en in het immuunsysteem. Het vermoeden bestaat dat vitamine D nog vele andere nuttige functies in het lichaam vervult. Nieuw onderzoek toont aan dat er een relatie bestaat tussen lage vitamine D spiegels in het bloed en het op jongere leeftijd overlijden aan zowel hart- en vaatziekten als kanker.
Vitamine D wordt grotendeels door de huid aangemaakt onder invloed van UV-B straling in zonlicht. Een tekort aan UV-B straling, door bijvoorbeeld wonen in een land waar de zon minder schijnt, minder vaak buiten komen, een donker huidtype of veelvuldig gebruikt van huidproducten met een hoge beschermingsfactor, kan leiden tot een verlaagde UV-B spiegel in het bloed.

16 jaar onderzoek

In het onderzoek, dat op 17 juni 2014 werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift British Medical Journal, werden ruim 26.000 mensen tussen 50 en 79 jaar 16 jaar lang gevolgd. In die tijd overleden 6.695 mensen, waarvan 2.624 aan hart- en vaatziekten en 2.227 aan kanker. Omdat de vitamine D spiegel van de deelnemers bekend was, konden de onderzoekers deze in verband brengen met het sterfterisico. De twintig procent deelnemers met de laagste vitamine D spiegels bleek een ruim anderhalf keer zo grote kans op overlijden in de onderzoeksperiode te hebben dan de 20% mensen met de hoogste vitamine D spiegels.

Het blijft de vraag of vitamine D tekort wordt veroorzaakt door ziekten als kanker of dat een lage vitamine D spiegel juist een grotere kans op kanker geeft. Ook is nog niet duidelijk of het aanvullen van vitamine D via voedingssupplementen het risico op sterfte door hart- en vaatziekten en kanker kan verminderen. Vervolgonderzoek moet hierin meer duidelijkheid geven.

Vitamine D supplementen

In Nederland beveelt de Gezondheidsraad het slikken van extra vitamine D aan bij mensen die het risico lopen te weinig vitamine D via de huid aan te maken. Deze risicogroepen zijn onder andere alle vrouwen van 50 jaar of ouder en alle mannen van 70 jaar of ouder.

Bron:

  • Schöttker B., Jorde R. et al., Vitamin D and mortality: meta-analysis of individual participant data from a large consortium of cohort studies from Europe and the United States, BMJ 2014;348:g3656 (Published 17 June 2014)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen