Vitamine D verbetert atopisch eczeem in de winter bij kinderen

6 oktober 2014 - Atopisch eczeem is een huidaandoening die veel voorkomt bij jonge kinderen. De klachten zijn een rode, erg jeukende en vochtige huiduitslag, met vaak schilfers en korstjes. In de winter verergeren de klachten vaak door uitdroging. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het slikken van een vitamine D voedingssupplement de symptomen van de aan wintergerelateerd atopisch eczeem verbetert.

Onderzoek

In het onderzoek kregen 104 kinderen met atopisch eczeem dat in de winter verergerde gedurende een maand 1000 IE vitamine D per dag of een placebo tablet. Bij de kinderen die vitamine D kregen verbeterden de symptomen significant meer dan bij de kinderen die placebo kregen. Het gebruik van vitamine D leidde niet tot bijwerkingen.
De onderzoekers vermoeden dat kinderen waarbij de symptomen van atopisch eczeem in de winter verergeren vaak een te laag vitamine D gehalte hebben. Dit werd in het kader van de studie niet gemeten. Omdat vitamine D onder invloed van UV-straling uit zonlicht door de huid wordt aangemaakt, is de bloedspiegel in de winter meestal lager dan in de zomer en bij veel mensen zelfs te laag.

Advies Gezondgeidsraad

In Nederland heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven voor het aanvullend gebruik van vitamine D voedingssupplementen voor bepaalde bevolkingsgroepen. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van 10 microgram (= 400 IE) vitamine D voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor kinderen vanaf 4 jaar wordt geadviseerd 10 microgram vitamine D te slikken wanneer ze een donkere huid hebben, of een lichte huid die te weinig wordt blootgesteld aan de zon. Voor het aanvullend gebruik van vitamine D door mensen met bepaalde aandoeningen, zoals atopisch eczeem, bestaan in Nederland geen algemene adviezen.

Bron:

  • Camargo C.A., Ganmaa D., et al., Randomized trial of vitamin D supplementation for winter-related atopic dermatitis in children. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2014;134:831


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen