Vlooien bestrijden

Vlooienbestrijding bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste moet de gastheer (hond of kat) behandeld worden met een antiparasiticum om de vlooien te doden. Dit kan direct (de vlo gaat dood nadat hij in contact komt met het middel) of indirect (de vlo gaat dood nadat hij bloed heeft gezogen). Er zijn ook middelen die alleen zorgen dat de vlo zich niet meer kan voortplanten. Voor dieren met allergie is deze methode minder effectief, ze worden namelijk nog steeds gebeten.

Daarnaast is het net zo belangrijk om de omgeving te behandelen. Goed stofzuigen dus, om larven, eieren en poppen te verwijderen. In de omgeving kan ook voor een bestrijdingsmiddel worden gekozen om te voorkomen dat jonge vlooien weer op het dier springen.

Waarom?

  • Vlooien kunnen ziekten overbrengen, ook bij mensen. In Nederland is dat de lintworm, die in incidentele gevallen wordt overgedragen op kinderen. Daarnaast kan de vlo de bacterie bij zich dragen die kattenkrabziekte veroorzaakt.
  • Katten, honden en mensen kunnen vlooienallergie ontwikkelen.
  • Bij kittens kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken.
  • Vlooienbeten zijn hinderlijk.

Welke middelen?

De mogelijkheden om vlooien te bestrijden zijn divers. Zoals u hierboven kunt lezen moet u soms meerdere middelen gebruiken om van een vlooienplaag af te komen. Onder elk kopje vindt u een beschrijving van de verschillende middelen, op volgorde van efficiëntie. Let op: een vlooienmiddel dat voor honden goed bruikbaar is, kan voor katten erg giftig zijn. Voorbeeld hiervan zijn producten met als werkzame stof permethrin of deltamethrin. In wat verouderde producten (je vindt ze soms in aanbiedingen op internet) kan soms nog permethrin zitten, gebruik deze middelen in geen geval op uw kat. Honden kunnen wel tegen permethrin. Gebruik dus nooit middelen die eigenlijk alleen voor honden zijn gemaakt op uw kat. Zelfs niet wanneer er geen permethrin in zit. De stofwisseling van de kat is niet geschikt voor doseringen die voor honden bedoeld zijn. Behandel uw kat dus niet met het ontvlooiingsmiddel dat u voor de hond hebt gekocht.

• Vlooiendruppels (spot-on)

Vlooiendruppels worden middels een pipetje aangebracht in de nek van hond of kat. Deze middelen doden de volwassen vlooien, nadat ze het dier hebben gebeten. Voorbeelden van werkzame stoffen in deze pipetjes zijn: fipronil, methopreen, selamectine, pyriprole, imidacloprid, metaflumizone, spinosad en indoxacarb. Er zijn middelen van verschillende merken op de markt, ze zijn alle zeer effectief tegen volwassen vlooien en sommige doden ook eieren. Een aantal middelen heeft een lichte werking tegen de larven, maar de meeste doden deze niet. Goed schoonmaken en stofzuigen blijft dus heel belangrijk.

• Vlooienspray

Veel middelen die verkrijgbaar zijn in een pipetje zijn ook als spray te kopen. De werking is hetzelfde, alleen brengt u het middel op een andere manier aan op het dier.

• Vlooientabletten

In tabletvorm zijn middelen verkrijgbaar die de vlooien heel snel doden wanneer ze het dier bijten. Een aantal werkzame stoffen is in tabletvorm verkrijgbaar: nitenpyram en lufenuro. De werkzaamheid wordt wel snel minder waardoor ze vooral geschikt zijn voor snelle aanpak van een plaag, in combinatie met een ander bestrijdingsmiddel.

• Vlooienpoeders

Ook vlooienpoeders zijn insecticiden, maar dan in poedervorm. Omdat ze moeilijk te doseren zijn, is de kans op vergiftiging (van katten) zeer aanwezig. Wederom geldt voor vlooienpoeders dat ze eigenlijk verouderd zijn en dat spot-on, sprays, tabletten en injecties een beter alternatief zijn.

• Vlooienbanden en -shampoo

Vlooienbanden werken vrij lokaal in de nek van het dier en zijn eigenlijk een verouderde vorm van vlooienbestrijding. Ze zijn geïmpregneerd met insecticiden, die bij orale inname giftig zijn voor mens en dier. Sommige banden zijn geïmpregneerd met permethrin, wat ze erg giftig maakt voor katten. Tegenwoordig zijn er veel betere manieren van vlooienbestrijding beschikbaar. Vlooienshampoo werkt meestal maar heel kort en is daarom eerder een ondersteunende maatregel dan echte vlooienbestrijding.

Vlooienbestrijding in huis

Naast goed stofzuigen en het doden van vlooien op het dier zelf, is een essentieel onderdeel van de bestrijding het doden van de vlooien, eieren, larven en poppen in de omgeving. Als u de hond of kat behandelt, maar verder geen maatregelen neemt komen de vlooien direct weer terug. In huis kunt u spuiten met insecticide. Er zijn verschillende middelen beschikbaar. Er is keuze uit zogenaamde insectengroeiremmers (IGR’s) en dodende middelen. Een aantal middelen heeft beide werkingen. Deze zijn erg effectief, omdat ze voorkomen dat er nieuwe vlooien uitkomen. Ze blijven nog lang nadat u gespoten heeft werkzaam. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn fenoxycarb en tetramethrine. Producten met deze stoffen erin kunnen in huis gespoten worden. Denk hierbij aan kieren in banken en stoelen, de vloer (vooral onder de verwarming) en de mand. Lees altijd goed de bijsluiter voor de precieze gebruiksinstructies voordat u deze middelen gebruikt. Ook sprays voor de omgeving kunnen permethrin bevatten. Gebruik deze sprays niet als u katten in huis heeft.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen