Zomereczeem bij paarden

Elk voorjaar en elke zomer een opengeschuurde manenkam en staart, vaak tot bloedens toe. Dit wil niemand zien bij zijn paard, maar helaas komt het erg veel voor. Zomereczeem (of staart- en maneneczeem) wordt veroorzaakt door een allergie tegen het speeksel van de muggensoort Culicoides.

De meeste gevallen van zomereczeem zien we bij Welsh pony’s, IJslanders en Friezen. Dat er een erfelijke factor speelt is dus geen verrassing. Het is heel moeilijk te voorspellen welke dieren wel of geen eczeem zullen ontwikkelen.

In najaar en winter verdwijnt het eczeem volledig, omdat de mug dan niet actief is.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Zomereczeem herkennen

De karakteristieke ernstige jeuk is in bijna alle gevallen te vinden in de manen en de staart, maar kan zich ook uitbreiden naar onder de buik, de uier en soms zelfs naar de benen. De verdeling van de plekken waar problemen ontstaan zou eventueel te maken kunnen hebben met het steekgedrag van de muggen. Paarden schuren zichzelf vaak helemaal kapot. En er kunnen dikke korsten ontstaan, waarbij ook het haar uitvalt. Wat naast jeuk opvalt zijn de verharde ‘ribbels’ in de manenkam, waar de huid verdikt raakt door de allergische reactie en de beschadiging door het schuren. De meeste paarden ontwikkelen zomereczeem tussen hun derde en zesde levensjaar, waarna de reactie op de beten elk jaar erger wordt. In najaar en winter verdwijnt het eczeem volledig, omdat de mug dan niet actief is.

Te genezen?

Helaas is het, ondanks dat er veel onderzoek naar gedaan wordt, nog niet mogelijk om zomereczeem te genezen. De behandeling berust er vooral op om te voorkomen dat het dier wordt gestoken door muggen. Paarden die in een bosrijke omgeving staan worden veel meer blootgesteld aan muggenbeten dan paarden die bijvoorbeeld aan de kust staan. Het op stal houden van uw paard op de momenten dat de muggen het meest actief zijn (’s ochtends en in de schemering) kan voor een paard met licht eczeem genoeg zijn. Voor paarden met ernstige eczeem zal meer bescherming nodig zijn. Dit in de vorm van een volledig bedekkende eczeemdeken in combinatie met insectenspray. Deze deken moet dan wel op worden opgedaan voordat het muggenseizoen begint, om te voorkomen dat de allergische reactie op gang komt. Paarden met extreme jeuk die zichzelf veel schade toebrengen door het schuren, kunnen kort- of langdurig met corticosteroïden worden behandeld. Deze medicatie werkt remmend op het immuunsysteem en is erg effectief om de ergste probleemgevallen te behandelen. Omdat corticosteroïden vooral bij langdurige toediening vrij ernstige bijwerkingen kunnen hebben bij het paard, biedt het geen structurele oplossing voor eczeempaarden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen