Pas op voor teken!

 

Teken zijn kleine spinachtige insecten die bij voorkeur leven op plaatsen met hoge luchtvochtigheid en lage begroeiing, bijvoorbeeld in bossen, duinen, parken, tuinen en struikgewassen. Om zich te voeden bijt de teek zich vaak onopgemerkt vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Ze gaan op zoek naar een vochtig en warm plekje, zoals achter de oren, in knieholtes, liezen of onder de oksels.

Tekenbeten zijn vaak pijnloos, maar kunnen wel schadelijk zijn voor de gezondheid, denk aan de ziekte van Lyme. Met name tijdens een wandeling of fietstocht door de natuur, is het verstandig extra goed op te letten!

Kans op een tekenbeet verkleinen

 • Blijf in de natuur op de paden.
 • Draag goed sluitende kleding waardoor armen en benen volledig bedekt zijn.
 • Extra bescherming? Doe uw broekspijpen in uw sokken en zet (kinderen) een pet op.
 • Smeer uw onbedekte huid in met een insectenwerend middel zoals DEET (min. 30%). Voor kinderen onder de 2 jaar en zwangere vrouwen geldt max. 30% DEET.
 • Controleer na activiteiten in de natuur altijd of u gebeten bent door een teek. Let goed op de kleding en uw huid! Check vochtige en warme plekjes zoals liezen, oksels en achter de oren. Gebruik een spiegel als dat nodig is.

Teek verwijderen
Bent u ondanks de voorzorgsmaatregelen toch gebeten door een teek? Dan is het belangrijk dat u de teek in ieder geval binnen 24 uur verwijdert. Hierdoor is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten. Let hierbij op het volgende:

 1. Druppel of smeer niets op de teek (geen alcohol, jodium etc.).
 2. Verwijder de teek met een puntig tekenpincet. Klik hier voor de actiecheque van de Service Apotheek tekenkit.
 3. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.
 4. Trek de teek voorzichtig uit de huid zonder te draaien.
 5. Ontsmet het wondje met 70% alcohol of jodium.
 6. Noteer de datum en plaats van de beet op het lichaam in uw agenda.


Ziekteverschijnselen
Let tot drie maanden na de beet op ziekteverschijnselen, zoals een rode vlek/kring op de plaats van de beet of een grieperig gevoel met koorts en spierpijn. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts en te vertellen dat u een tekenbeet heeft opgelopen. In het beginstadium kan de ziekte van Lyme goed behandeld worden met antibiotica.

In onze Service Apotheek kunt u altijd terecht voor informatie en advies over (het voorkomen van) tekenbeten. Daarnaast zijn tekenpincetten en insectenwerende middelen vanzelfsprekend bij ons verkrijgbaar!
Wilt u de bovenstaande informatie nog eens rustig nalezen op papier? Klik dan hier voor een printversie.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen