Prunasine

Prunasine is een laxeermiddel dat de stoelgang bevordert.

Prunasine

Lees voor gebruik de bijsluiter

Dit product is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Geneesmiddelen mogen helaas niet geretourneerd worden.

De online getoonde tekst en afbeelding dienen uitsluitend ter illustratie. Voor volledige, correcte en actuele productinformatie verwijzen wij u naar de bijsluiter van de fabrikant zoals die bij het product wordt meegeleverd.


Bekijk bijsluiter

Beschrijving

Prunasine is een laxeermiddel dat de stoelgang bevordert. Prunasine wordt kortdurend gebruikt bij verstopping en wordt toegepast als voorbereiding op diagnostisch onderzoek (bv. onderzoek van de dikke darm), bariumklysma of een ander onderzoek ter hoogte van de dikke darm.

Te gebruiken bij

 • Moeilijke stoelgang
 • Obstipatie

Dosering

De gebruikelijke dosering bij verstopping is:

 • Volwassenen 8-12,5 ml per dag, overeenkomend met 19,2 – 30 mg Sennoside B per dag. 
 • Kinderen ouder dan 12 jaar 6-8 ml per dag, overeenkomend met 14,4 – 19,2 mg Sennoside B per dag. 

De dagdosis wordt bij voorkeur in één keer ingenomen, b.v. ’s avonds voor het naar bed gaan of ’s morgens voor het ontbijt. De maximale dagelijkse dosis hydroxyanthracene glycoside is 30 mg.

Als voorbereiding op diagnostisch onderzoek (bv. onderzoek van de dikke darm), bariumklysma of een ander onderzoek ter hoogte van de dikke darm:

 • De dosering is 1 ml Prunasine per kg lichaamsgewicht met een maximum van 75 ml.

Gebruiksadvies

Bij verstopping:

 • De dagdosis wordt bij voorkeur in één keer ingenomen, b.v. ’s avonds voor het naar bed gaan of ’smorgens voor het ontbijt.

Als voorbereiding op diagnostisch onderzoek:

 • Op de dag vóór het onderzoek dient de lunch te bestaan uit een heldere gelatinepudding of 1 glas limonade. Vervolgens ieder uur een glas helder vruchtensap of water. Om 3 uur ’s middags wordt de voorgeschreven hoeveelheid Prunasine ingenomen en een glas water. Om 5 uur ’s middags een heldere gelatinepudding of 1 glas water. Vervolgens tot 10 uur ’s avonds ieder uur een glas helder vruchtensap of water. Op de dag van het onderzoek is geen ontbijt toegestaan, alleen twee glazen helder vruchtensap of water.

Bijwerkingen

Overgevoeligheidsreacties (jeuk (pruritus), huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes (urticaria), huiduitslag (exanthema)) kunnen optreden. Zie voor verdere bijwerkingen de bijsluiter.

Interacties

Prunasine verandert de doorstroomsnelheid in de darm waardoor de absorptie van andere geneesmiddelen kan worden beïnvloed. Daarom dienen andere geneesmiddelen 1 à 2 uur voor Prunasine te worden ingenomen. Langdurig gebruik van middelen die de stoelgang bevorderen kan een verlies aan kalium veroorzaken. Een kaliumtekort versterkt de werking van sommige geneesmiddelen voor het hart en interfereert met producten gebruikt bij hartritmestoornissen. Wanneer Prunasine wordt toegediend samen met andere geneesmiddelen die kaliumverlies veroorzaken (bv. plasmiddelen (diuretica), bijnierschorshormonen (corticosteroïden) en zoethoutwortel), kan een verstoring van de zoutbalans optreden. Informeer uw arts of apotheker wanneer u andere geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die u zonder recept kunt verkrijgen.

Zwangerschap / Borstvoeding

Prunasine kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding als uw arts dit strikt noodzakelijk vindt, bijvoorbeeld als alleen een aanpassing van het dieet niet voldoende is.

Contra-indicaties

Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?

 • Buikpijn 
 • Chronische ontstekingsachtige darmziekten (bv. ziekte van Crohn, colitis ulcerosa). 
 • Bij verstopping van de darm. 
 • Darmvernauwing (stenose). 
 • Darmverlamming (atonie). 
 • Blindedarmontsteking (appendicitis). 
 • Ernstige gevallen van uitdroging. 
 • Bij kinderen jonger dan 12 jaar. 

Samenstelling

Sennavrucht 400 mg/5 ml, dexpanthenol 5 mg/5 ml, methylparahydroxybenzoaat E218, kaliumsorbaat E202, pruimenextract, glycerol E422, sucrose, water

Inhoud

200/1000 ml

Verpakkingsvorm

Flacon

Meer informatie

Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?

 • Prunasine bevat 0,65 gram suiker per ml. Voorzichtigheid is geboden bij patiënten met suikerziekte. 
 • Langdurig gebruik (langer dan 2 weken) dient vermeden te worden. 
 • Patiënten dienen tijdens het gebruik van Prunasine voldoende te drinken. 
 • Patiënten die geneesmiddelen gebruiken die de pompkracht van het hart bevorderen (hartglycosiden), middelen tegen hartritmestoornissen (antiaritmica), middelen die de QT tijd verlengen, plasmiddelen (diuretica), bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of drop gebruiken dienen een arts te raadplegen voor ze starten met Prunasine.
 • Gebruikers die bekend zijn met darmverstoppingen of klachten van het maagdarmstelsel zoals buikpijn, misselijkheid en braken dienen geen laxeermiddel (zoals Prunasine) te gebruiken tenzij voorgeschreven door een arts. 
 • Indien laxeermiddelen voor langere tijd gebruikt worden kan dit leiden tot verminderde darmfunctie en afhankelijkheid. Prunasine dient dan ook alleen te worden gebruikt als het effect niet kan worden bereikt doormiddel van dieetmaatregelen of door toediening van bulkvormers. 
 • Rectale bloedingen of het uitblijven van darmbewegelijkheid na gebruik van een laxeermiddel kunnen duiden op een ernstige aandoening. Stop direct met gebruik van Prunasine en raadpleeg een arts.
 • Indien Prunasine wordt gebruikt door incontinente patiënten dienen de incontinentie pads vaker te worden verwisseld ter voorkoming van langdurig contact tussen de huid en de ontlasting. 
 • Patiënten met een nierinsufficiëntie dienen bedacht te zijn op elektrolytstoornissen. 

Raadpleeg uw arts indien één van de bovenstaande waarschuwingen voor u van toepassing is of dat in het verleden is geweest.

Merk

Prunasine

Hoe te bewaren

Prunasine buiten bereik en zicht van kinderen houden. Bewaren beneden 25°C. Bewaren in de originele verpakking.
De online getoonde tekst en afbeelding dienen uitsluitend ter illustratie. Voor volledige, correcte en actuele productinformatie verwijzen wij u naar de bijsluiter van de fabrikant zoals die bij het product wordt meegeleverd.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen