Binnen blijven voor hooikoorts? ...of toch naar buiten?

 

Vanaf februari komen de pollen weer in de lucht. Voor veel mensen weer het begin van een hinderlijk hooikoortsseizoen.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelpollen. Deze pollen worden door grassen, planten en bomen in hun bloeitijd verspreid. Ze zweven vooral in de maanden februari tot en met september in de lucht. Bomen bloeien het eerst, daarna volgen de grassen en planten. Sommige mensen hebben alleen last van graspollen, andere van boompollen en weer andere van alles. De ernst van de klachten kan verschillen van persoon tot persoon maar ook per persoon van jaar tot jaar. Hooikoorts komt vooral voor bij mensen tussen 5 en 45 jaar, met een piek tussen 15 en 24 jaar. Het is een (erg) hinderlijke aandoening, maar verder niet gevaarlijk.


Klachten

Typische hooikoortsklachten zijn niezen, loopneus, jeuk in neus en/of ogen, opgezette rode ogen of een verstopte neus (continu of af en toe, aan één kant of aan beide kanten). Sommige mensen zijn wat kortademig, hebben een vol gevoel in hun hoofd of last van een droge keel of kriebelhoest.

Naast het gebruik van geneesmiddelen in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels zijn er ook een aantal zaken waar u zelf iets aan kunt doen.


Tips van uw Service Apotheek

Hoewel het onmogelijk is om pollen te vermijden, kunnen eenvoudige leefregels soms verlichting brengen:

  • Wrijf niet in de ogen, maar gebruik een nat doekje om te deppen.
  • Draag een (zonne)bril. Hierdoor kan het stuifmeel minder gemakkelijk in uw ogen komen.
  • Lucht het huis ‘s morgens; zet verder zo weinig mogelijk de deuren en ramen tegen elkaar open. Houd in de zomer de ramen van vooral de slaapkamer gesloten.
  • Volg het hooikoortsbericht.
  • Vermijd zo veel mogelijk het contact met pollen. Vooral op winderige en zonnige dagen zijn er aan het eind van de middag veel pollen in de lucht. ‘s Ochtends vroeg of na een regenbui zijn er minder pollen in de lucht.
  • Kies een ‘slimme’ vakantiebestemming: aan zee of in de bergen zijn vaak minder pollen.
  • Houd tijdens het autorijden de ramen gesloten.


Geneesmiddelen

Afhankelijk van de ernst van de klachten bieden verschillende geneesmiddelen verlichting. Aan de hand van uw klachten adviseert uw Service Apotheek welk middel voor u het meest geschikt is. De meeste geneesmiddelen bij hooikoorts zijn in de apotheek vrij verkrijgbaar. Lees meer....

Als de klachten door een zelfzorggeneesmiddel niet minder worden, bij benauwdheid of kortademigheid, bij een rood, opgezwollen en pijnlijk oog, bij aanhoudende oorpijn of hoofdpijn of als u uitsluitend aan één kant van het hoofd klachten hebt, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Overleg bij zwangerschap en/of borstvoeding van tevoren met uw Service Apotheker of uw huisarts wat in uw geval het beste is.


Voor meer informatie of advies, ga naar uw Service Apotheek!


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen