Geneesmiddelen bij Hooikoorts

 

Meer informatie over geneesmiddelen die gebruikt worden bij hooikoorts:


Anti-allergiemiddelen (‘antihistaminica’)
blokkeren de werking van histamine. Histamine komt bij een allergische reactie vrij en veroorzaakt klachten. Antihistaminica kunt u ook bij allergie voor huisdieren of huisstofmijt gebruiken. Antihistaminica in tablet-, drank- en druppelvorm werken ongeveer 24 uur tegen oog-, oor-, neus- en huidklachten. Daarom hoeft u ze meestal maar één keer per dag in te nemen. Voorbeelden zijn cetirizine en loratadine. Toegediend als neusspray verminderen antihistaminica neus-, maar ook oogklachten. Er bestaan ook oogdruppels. Oogdruppels doen alleen iets tegen oogklachten. De werking van neus- en oogdruppels begint binnen een kwartier en houdt ongeveer 12 uur aan. U zult de druppels of spray dus meestal twee keer per dag gebruiken. Een voorbeeld is azelastine.


Cromonen (cromoglicinezuur) voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Voor een goede werking dient u vóór het hooikoortsseizoen te starten met het middel en dit gedurende het hele hooikoortsseizoen te blijven gebruiken. Het middel werkt kort. Daarom dient u het vier- tot zesmaal per dag gebruiken. Cromoglicinezuur kan gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het middel is verkrijgbaar als neusspray en als oogdruppels. Wanneer u dit middel gaat gebruiken, is het belangrijk dat u weet dat het niet helpt bij een acute aanval van klachten; het is bedoeld om zo’n aanval te voorkomen.

 
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden (in een neusspray) worden gebruikt als u langdurig last hebt van uw allergie. Bijnierschorshormonen werken ontstekingsremmend, verminderen overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomen zwelling van het neusslijmvlies. Bijnierschorshormonen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Voorbeelden zijn beclometason en fluticason.


Desensibilisatiekuur of immunotherapie betekent ‘ongevoelig maken’. U krijgt in kuurvorm de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent, bijvoorbeeld graspollen. Gedurende drie tot vijf jaar in een steeds grotere hoeveelheid. Op deze manier kan uw lichaam langzaam wennen aan de prikkel. Na verloop van tijd zult u minder heftig reageren op de prikkel. Immunotherapie is op recept te verkrijgen in de vorm van druppels, tabletten en injecties.

Als de klachten door een zelfzorggeneesmiddel niet minder worden, bij benauwdheid of kortademigheid, bij een rood, opgezwollen en pijnlijk oog, bij aanhoudende oorpijn of hoofdpijn of als u uitsluitend aan één kant van het hoofd klachten hebt, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Overleg bij zwangerschap en/of borstvoeding van tevoren met uw Service Apotheker of uw huisarts wat in uw geval het beste is.

 


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen