Vitamine D (calciferol)

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Het is belangrijk voor sterke botten en tanden, de opbouw spieren, celdeling en een gezond immuunsysteem. Het bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D zit vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Het wordt aangeraden om extra te slikken wanneer u een getinte huidskleur heeft, zwanger bent, boven de 50 jaar bent (vrouw) en boven de 70 jaar (man). Daarnaast alle kinderen tot 4 jaar.

38 Producten


  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Hoeveel heeft u nodig

Veel Nederlanders hebben een tekort aan vitamine D. Dat komt omdat door onvoldoende blootstelling aan zonlicht er minder vitamine D wordt aangemaakt. Ook mensen met een donkere of getinte huid en oudere mensen hebben een tekort aan vitamine D. Om deze lagere aanmaak te compenseren is het nodig extra vitamine D te slikken. De hoeveelheden per leeftijdsgroep leest u hierboven. De gezondheidsraad houdt aan niet meer te slikken dan baby's tot 1 jaar: 25 mcg, kinderen van 1 t/m 10 jaar: 50 mcg en 11 jaar en ouder: 100 mcg. Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Daarnaast misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten als gevolg aan een teveel aan vitamine D zijn echter zeldzaam.

Wat doet een tekort aan vitamine D

Wanneer er te weinig vitamine D in uw lichaam is, vertraagt de opbouw van botten. We noemen dit rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan ook osteoporose of botontkalking veroorzaken.Tot slot kan ernstig vitamine D-gebrek spierzwakte en spierkrampen geven.

Waarom Leef.nl

Leef.nl is de webshop van meer dan 450 apotheken in Nederland. Leef.nl biedt naast een groot assortiment van meer dan 10.000 producten ook altijd compleet advies. Ontdek alle gezondheidsinformatie in onze kennisbank of bestel uw product direct. Indien u voor 16.00 uur bestelt zijn de producten morgen al in huis! Of u haalt ze heel eenvoudig gratis op bij een van de aangesloten apotheken.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen