Allergie voor kleding

Huiduitslag door kleding komt best vaak voor. Er wordt geschat dat zeker een op de vijftig mensen in Nederland een reactie op kleding heeft meegemaakt. Huiduitslag door kleding wordt meestal veroorzaakt door een irritatiereactie van de huid op textiel, maar er kan ook sprake zijn van een contactallergie.

Contactallergie door kleding

Vezels, kleurstoffen en kwaliteitsverbeteraars in kleding zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Soms kunt u een afdruk van een kledingstuk of een onderdeel ervan zien. Of een stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van iemands aanleg hiervoor. Daarnaast speelt de conditie van de huid mee; bij een niet intacte huid is de kans op het opbouwen van een allergie groter. Ook veel zweten en strakke of nieuwe kleding kan een contactallergie bevorderen. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

Vezels

Contactallergie door natuurlijke vezels komt zelden voor. Van de natuurlijke vezels kunnen met name wol en zijde aanleiding geven tot irritatiereacties bij mensen met een droge, gevoelige huid. Synthetische vezels kunnen ook irritatiereacties geven van de gevoelige huid. Wanneer bijvoorbeeld zweet niet goed wordt opgenomen, zoals bij nylon het geval is, kunnen er jeukende bultjes ontstaan. Voor nylon zijn er in zeldzame gevallen ook contactallergische reacties gemeld. Voor leer is wel vaker contactallergie aangetoond. De rubbertoevoegingen aan het leer zijn hier meestal de oorzaak van.

Kleurstoffen

Kleurstoffen zijn bekende allergenen bij kledingallergie. De binding van de kleurstof aan de vezels bepaalt de kleurvastheid; hoe kleurvaster de kleurstof, hoe lager de kans op huidreacties door die kleurstof. Zweten kan de overdracht van kleurstoffen van het kledingstuk naar de huid verhogen en zo een contactallergie bevorderen. Huidreacties op kleurstoffen komen dan ook het meest voor in de oksels.

Kwaliteitsverbeteraars

Kwaliteitsverbeteraars zijn stoffen die aan textiel worden toegevoegd zodat het kledingstuk minder kreukelt of krimpt en makkelijker strijkt. De kwaliteitsverbeteraar die de meeste problemen geeft, is formaldehyde. Formaldehyde wordt gebruikt om katoen en linnen kreukherstellend te maken. Wanneer het formaldehyde vrijkomt uit de kleding kan het contactallergische reacties veroorzaken. Ook is formaldehyde kankerverwekkend. Om deze redenen wordt het tegenwoordig zodanig in de kleding verwerkt dat het zo min mogelijk vrijkomt. Wanneer u een formaldehydeallergie heeft, kunt u het beste uw nieuwe kleding van te voren wassen zodat de overmaat aan formaldehyde wordt weggespoeld.

Antihistaminica onderdrukken de symptomen van uw allergische reactie.

Alle producten voor 'antihistaminica'

Bekijk alle producten >

Wasverzachters en wasmiddelen

Formaldehyde komt ook voor in sommige wasverzachters. Voor mensen met een formaldehydeallergie kan dit problemen opleveren. Ook parfum of kleurstoffen in wasverzachters en wasmiddelen kunnen allergische of irritatiereacties veroorzaken.

Wanneer is het verstandig contact op te nemen met een arts?

Wanneer u eczeem hebt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Bij een vermoeden van allergisch contacteczeem kan door de dermatoloog getest worden of en voor welke stoffen u allergisch bent.

In ons assortiment vindt u producten speciaal bij allergie.

Alle producten voor 'Allergie'


Bekijk producten (397)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen