Wanneer kan ik weer starten met anticonceptie na een abortus of miskraam?

In dit artikel vindt u van de verschillende anticonceptiemethoden wanneer u er weer mee mag starten na een abortus of een miskraam. Uiteraard hoeft u niet voor dezelfde methode te kiezen als voor de abortus of miskraam. Voor een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethoden kunt u terecht op: http://www.leef.nl/kennisbank/alles-over-starten-met-anticonceptie

Combinatiepil

Na een abortus of miskraam kunt u dezelfde dag of de volgende dag beginnen met de pil. U bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.

Implantatiestaafje (Implanon)

Na een abortus of miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap  kunt u het staafje direct laten inbrengen. Als het staafje niet binnen vijf dagen na de abortus of miskraam wordt ingebracht, dient u  de eerste zeven dagen na het inbrengen van het staafje aanvullend een condoom te gebruiken als u wilt vrijen. U kunt ook wachten op de volgende menstruatie en dan het staafje op een van de eerste vijf dagen laten inbrengen. Vanaf dat moment bent u beschermd.

Na een abortus of miskraam in de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap kunt u het staafje laten inbrengen tussen 21 en 28 dagen na de abortus of miskraam. Begint u later en hebt u al gevreeën? Dan kunt u het beste de eerste menstruatie afwachten om een zwangerschap uit te sluiten.

Minipil (Cerazette)

Na een abortus of miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap kunt u direct met de minipil beginnen. Als u niet binnen vijf dagen na de abortus of miskraam start, wacht dan op de volgende menstruatie. Wanneer u op de eerste dag hiervan begint bent u direct beschermd. Begint u op dag twee, drie, vier of vijf? Dan is de eerste zeven dagen aanvullend een condoom nodig als u wilt vrijen.

Na een abortus of miskraam in de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap kunt u het beste met uw arts overleggen wat het juiste startmoment voor de minipil is. Over het algemeen is het advies te beginnen binnen 21 dagen na de abortus en voordat de eerste menstruatie heeft plaatsgevonden. Als u later begint, moet u de eerste zeven dagen aanvullend een condoom gebruiken als u wilt vrijen. Hebt u al gevreeën? Dan kunt u het beste de eerste menstruatie afwachten om een zwangerschap uit te sluiten. Op de eerste dag hiervan kunt u beginnen.

Pleister (Evra)

Na een abortus of miskraam gedurende de eerste twintig weken van de zwangerschap, kunt u onmiddellijk starten met EVRA. U bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.

Na een abortus of miskraam na een zwangerschap van meer dan twintig weken, kunt u, afhankelijk van wat zich het eerste voordoet, of op dag 21 na de abortus of op de eerste dag van de spontane menstruatie beginnen.

Prikpil

Depo-provera moet voor de achttiende dag na de abortus worden toegediend. Als dat later gebeurt, moet er aanvullende anticonceptie (condoom) gedurende de eerste veertien dagen na de injectie gebruikt worden om zwangerschap te voorkomen. Voor die tijd al gevreeën? Wacht dan de eerste menstruatie af om een zwangerschap uit te sluiten.

De eerste injectie Sayana wordt pas weer toegediend tijdens de eerste vijf dagen van de normale menstruatiecyclus.

Ring (Nuvaring)

Na een abortus of miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap kunt u direct met de anticonceptiering  beginnen. Een andere optie is de eerste menstruatie af te wachten. Gebruik dan wel aanvullende anticonceptie (condoom) wanneer u voor die tijd wilt vrijen.

Na een abortus in het tweede trimester (de vierde tot en met de zesde maand) kunt u starten tussen 21 en 28 dagen erna. Begint u later? Gebruik dan de eerste zeven dagen aanvullend een condoom wanneer u wilt vrijen. Hebt u al gevreeën? Dan kunt u het beste de eerste menstruatie afwachten om een zwangerschap uit te sluiten.

Spiraaltje – hormoonhoudend of koper

Overleg hierover met uw arts.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen