Bacteriële huidinfecties

Wanneer de huid beschadigd is, kunnen bacteriën die normaal gesproken op de huid zitten de huid binnendringen en daar een ontsteking veroorzaken. Dit wordt een bacteriële huidinfectie genoemd. Krentenbaard (impetigo), steenpuisten (furunkels) en wondroos (erysipelas) zijn bekende voorbeelden van bacteriële huidinfecties.

Achtergrond

Op de huid van de mens bevinden zich bacteriën. Sommige hiervan kunnen ons ziek maken; Streptococcus pyogenes en Staphylococcus aureus zijn beruchte veroorzakers van bacteriële huidinfecties. Gelukkig biedt onze huid hier normaal gesproken weerstand aan. Een beschadiging van de huid verhoogt het risico op een bacteriële huidinfectie. Andere algemene factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een huidinfectie zijn een verminderde bloedsomloop, een verminderde algehele weerstand en een verhoogd aantal bacteriën op de huid door slechte hygiëne. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige en diepe huidinfecties. Wondroos is een voorbeeld van een diepe huidinfectie. Bij een diepe huidinfectie is de huid en ook de laag er direct onder ontstoken. Diepe huidinfecties gaan vaak samen met hoge koorts, pijn en algehele malaise.

Hoe ziet een huidinfectie eruit?

De ontstoken huid is pijnlijk, dik, warm en rood. Bij krentenbaard is vaak het gebied rond de mond aangedaan. Wondroos bevindt zich vaak op het been. U kunt hierbij koorts hebben.

De behandeling

Oppervlakkige huidinfecties worden door de huisarts meestal met leefregels en zo nodig een antibacteriële zalf of crème behandeld. Bij onvoldoende resultaat kan een oraal (via de mond ingenomen) antibioticum noodzakelijk zijn. Bij diepe huidinfecties wordt altijd een antibioticum gegeven; oraal of in ernstige gevallen met een injectie direct in de ader (intraveneus). (Bed)rust bevordert de genezing.

Tips bij een huidinfectie

  • Raak de aangedane huid zo min mogelijk aan.
  • Was uw handen regelmatig met zeep.
  • Houd de nagels kort.
  • Gebruik steeds een schone handdoek.
  • Desinfecteer wondjes zorgvuldig.
  • Leg het betreffende lichaamsdeel hoog.
  • Koel de huid eventueel met natte, koude kompressen.

Ontsmettende middelen op de huid

Ontsmettende middelen maken de celwand van bacteriën kapot waardoor deze afsterven. U kunt ze gebruiken op de huid om licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden te ontsmetten. Ook ter voorkoming van het ontstaan van een infectie worden ze gebruikt en om bijvoorbeeld de handen mee te desinfecteren. Voorbeelden zijn chloorhexidine (HibiScrub, Dettol Sterilon) en chloorxylenol (Dettol).Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen