Bedplassen na vier jaar

Als een kind van vijf jaar of ouder één of meerdere keren per week in zijn bed plast, is er sprake van bedplassen. Het komt vaak voor; één op de zeven kinderen van vijf en zes jaar plast nog geregeld in bed.

Bijkomende problemen van bedplassen

Zodra het bedplassen als een probleem wordt ervaren – als ouders er bijvoorbeeld stevig over mopperen – gaat het kind zich meestal schamen en verliest het zelfvertrouwen. Hierdoor wordt het nóg moeilijker om ook ’s nachts zindelijk te worden. Naast deze mentale druk op een kind kan bedplassen ook fysiek zwaar zijn. Een nat bed leidt tot gebroken nachten omdat de lakens en pyjama verschoond moeten worden. Dit is vervelend, want elk kind heeft een rustige nacht nodig om zich goed te kunnen concentreren op school en lekker te kunnen sporten en spelen.

Frustraties bij de ouders

Wat voor kinderen geldt, geldt ook voor ouders. Ook zij kampen met een verstoring van hun nachtrust. Bovendien zorgt al dat natte beddengoed voor veel extra was. Sommige ouders zien het bedplassen als een tekortkoming van hun kind: ‘Kun je dit nou nóg niet?’. Dergelijke uitspraken hebben een negatieve invloed op het zelfvertrouwen van een kind en kunt u dus beter achterwege laten. Uw kind is echt geen uitzondering.

Oorzaak van bedplassen

Het is moeilijk om één oorzaak voor bedplassen aan te wijzen. Soms is het een combinatie van factoren, soms is de oorzaak helemaal niet vast te stellen. Er is zelden een ernstige lichamelijke oorzaak. Slechts in een enkel geval komt het probleem voort uit ziekte: een urinewegontsteking, nier- of urinewegafwijkingen of suikerziekte. Wel heeft recent onderzoek uitgewezen dat veel bedplassers ’s nachts meer urine produceren dan niet-bedplassers. Er is in het lichaam een stof die de urinevorming regelt. Men heeft ontdekt dat er bij sommige mensen ’s nachts een tekort is aan deze stof. Daardoor maakt het lichaam meer urine dan normaal. Dit kan tot bedplassen leiden.

Er is zelden een ernstige lichamelijke oorzaak.

Erfelijk

Als een van de ouders lang in bed heeft geplast, zal dit bij hun kinderen ook eerder zo zijn. Emotionele of psychische problemen zijn meestal niet een oorzaak van bedplassen maar eerder een gevolg ervan. Als kinderen ouder worden verandert de hormoonhuishouding en houdt het bedplassen meestal vanzelf op.

Diepe slaap

Ouders denken vaak dat bedplassers te diep slapen waardoor ze niet op tijd wakker worden om naar de wc te gaan. Onderzoek heeft echter aangetoond dat bedplassers niet dieper slapen dan andere mensen en dat het plasprobleem bovendien ook in de lichte slaap voorkomt.

Alle producten voor 'Luiers bedplassen'

Bekijk alle producten >

Speciale luiers voor ’s nachts

Als het moment om uw kind ’s nachts zindelijk te maken nog niet is aangebroken of als het uit logeren gaat en bang is om in bed te plassen, zijn er speciale luiers. Deze absorberen goed en passen ook oudere kinderen. Ze zijn gemaakt van ademend materiaal dat op een gewone onderbroek lijkt. Dat zit niet alleen prettig, het ritselt ook niet. Dit is fijn als een kind wil verbergen dat hij ’s nachts een luier draagt. Bijvoorbeeld als hij bij een vriendje gaat logeren. Deze luiers, zoals Pampers UnderJams en Huggies DryNites, zijn er in verschillende maten en voor zowel jongens als meisjes.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1701)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen