Een droge mond als bijwerking van chemotherapie en bestraling

Bestraling en chemotherapie kunnen een droge mond veroorzaken. Een droge mond is niet alleen vervelend, maar kan ook gaatjes en tandvleesproblemen veroorzaken. Wat u kunt doen, leest u in dit artikel.

Hoe veroorzaken chemo en bestraling een droge mond?

Wanneer u wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen uw speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kunt u last krijgen van een droge mond. Ook chemotherapie kan een droge mond veroorzaken door beschadiging van het slijmvlies en de speekselklieren.

Tip 1: Speekselvervangers

Een droge mond, in combinatie met een verminderde afweer door de antikankerbehandeling, kan gemakkelijk leiden tot wondjes en infecties in uw mond. De gevolgen van een droge mond kunt u beperken met speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of -verstuiver. Een bevochtigingsgel brengt u op de slijmvliezen aan. Met behulp van een verstuiver kunt u de mondholte met die vloeistof bevochtigen. Een gel wordt vooral 's nachts prettig gevonden, een spray is vooral overdag aangenaam.

Alle producten voor 'Speekselvervangers'

Bekijk alle producten >

Bescherm uw gebit

Naast een vervelend gevoel, kan een droge mond uw gebit aantasten en gaatjes veroorzaken. Vaak wordt aangeraden op zure snoepjes te zuigen om uw speekselproductie te stimuleren. Doe dit liever niet! Door de suikers in deze snoepjes vergroot u de kans op gaatjes sterk. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen. Een droge mond door te weinig speeksel vergroot de kans op gaatjes. Daarom is het belangrijk om uw tanden en kiezen sterker te maken met behulp van fluoride. Voor de bescherming van uw gebit zult u worden doorverwezen naar uw tandarts of mondhygiëniste. Om uw gebit te beschermen tegen gaatjes en uw tandvlees gezond te houden, kunt u het volgende doen:

Tip 2: Poetsen

Poets uw tanden vier keer per dag, na iedere maaltijd en voor het slapen gaan, met een zachte tandenborstel. Dit mag ook een elektrische tandenborstel zijn. Druk daarbij niet te hard en poets in de richting van de tanden, dus de boventanden van boven naar beneden en het ondergebit van onder naar boven

Tip 3: Milde tandpasta

Gebruik een milde en liefst mentholvrije tandpasta met fluoride en spoel uw mond met water na het poetsen.

Alle producten voor 'Milde tandpasta'

Bekijk alle producten >

Tip 4: Eventueel spoelen met chloorhexidine

Wanneer tandenpoetsen pijn doet, kunt u tijdelijk spoelen met chloorhexidine 0,12%. Dit om de tandplaque te verwijderen die u normaal gesproken met het poetsen verwijderd. U spoelt met 15 ml spoelvloeistof gedurende 1 minuut. U gebruikt deze spoeling steeds na het spoelen met water. Tot een half uur na het spoelen dient u niets te eten of te drinken. Chloorhexidine kan een bruine verkleuring geven van de tanden en kiezen. Na het stoppen met de spoelingen verdwijnt deze verkleuring geleidelijk.

Tip 5: Reiniging tussen de tanden en kiezen

Een keer per dag, voor de nacht, reinigt u het gebied tussen de tanden en kiezen met een zachte, nat gemaakte houten tandenstoker of flossdraad (waxedfloss). Doe dit alleen wanneer u al gewend was aan interdentale reiniging. Wanneer u dit voorheen niet deed, dan adviseren wij u hier ook niet mee te starten tijdens de bestraling in verband met een verhoogde kans op tandvleesontstekingen en bloedingen.

Alle producten voor 'Stokers, Ragers & Floss'


Bekijk producten (62)

Tip 6: Fluoride

Gebruik de gebitskapjes met de gel met fluoride er dun op aangebracht die u van de tandarts heeft ontvangen. Deze kapjes zult u in het algemeen levenslang drie keer per week dagelijks vijf minuten moeten indoen. U mag alleen afbouwen in overleg met mondhygiëniste/tandarts.

Alle producten voor 'Lipverzorging'


Bekijk producten (19)

Tip 7: Verzorg uw lippen

Om kloofjes te voorkomen kunt u uw lippen verzorgen door ze vier maal daags in te vetten met een product op basis van cacaoboter of vaseline.

Tip 8: Mond spoelen

Spoel meermalen daags uw mond met zout water, kamillethee of een andere neutrale mondspoeling om uw mond vochtig te houden en twee maal daags met chloorhexidine digluconaat 0,12% zonder alcohol voor een milde desinfectie. Het is belangrijk dat u ook ’s nachts wanneer u wakker wordt de mond spoelt. Wanneer u uw mondslijmvlies voldoende vochtig houdt, heeft u minder kans op wondjes en infecties in uw mond.

Alle producten voor 'Mondspoelingen'


Bekijk producten (23)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen