Bestraling en chemotherapie kunnen een droge mond veroorzaken. Een droge mond is niet alleen vervelend, maar kan ook gaatjes en tandvleesproblemen veroorzaken. Wat je kunt doen, lees je in dit artikel.

Hoe veroorzaken chemo en bestraling een droge mond?

Wanneer je wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen de speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kun je last krijgen van een droge mond. Ook chemotherapie kan een droge mond veroorzaken door beschadiging van het slijmvlies en de speekselklieren.

Tip 1: Speekselvervangers

Een droge mond, in combinatie met een verminderde afweer door de antikankerbehandeling, kan gemakkelijk leiden tot wondjes en infecties in de mond. De gevolgen van een droge mond kun je beperken met speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of -verstuiver. Een bevochtigingsgel breng je op de slijmvliezen aan. Met behulp van een verstuiver kun je de mondholte met die vloeistof bevochtigen. Een gel wordt vooral 's nachts prettig gevonden, een spray is vooral overdag aangenaam.

 1. image
  Bioxtra Bevochtigingsgel droge mond 40 milliliter 40 ml Snelle, langdurige en doeltreffende bevochtiging van de droge mond
  829
  40 ml
 2. image
  Biotene Oralbalance gel 50 gram 50 gram Een zachte, milde en gemakkelijk te gebruiken gel die snel verlichting biedt tegen de symptomen van een droge mond.
  1299
  50 gram
 3. image
  Dentaid Xeros spray 15 milliliter 15 ml Dentaid Xeros hydrateert en verzorgt de mond en stimuleert de speekselproductie.
  635
  15 ml
 4. image
  Dentaid Xeros gel 50 milliliter 50 ml Xeros gel 50ml
  1020
  50 ml
 • BioXtra® bevochtigingsgel* voor droge mond - Snelle, langdurige en doeltreffende bevochtiging van de droge mond. De duurzame bevochtigingsgel BioXtra is speciaal ontwikkeld om de negatieve gevolgen van droge mond te verminderen. Hij verschaft een onmiddelijke en duurzame verbetering dank zij een specifieke hydraterende samenstelling. Hij versterkt evenees het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het speeksel. dat onvoldoende werkt in geval van droge mond. De BioXtra bevochtigingsgel kan door prothesedragers gebruikt worden. Om nog betere resultaten te bekomen. wordt aangeraden de BioXtra bevochtigingsgel te gebruiken in het kader van het BioXtra programma voor droge mond.
 • Biotene oralbalance gel* - Een zachte, milde en gemakkelijk te gebruiken gel die snel verlichting biedt tegen de symptomen van een droge mond.De speekselvervangende gel Biotène Oralbalance helpt het mondslijmvlies tot rust te brengen en tegen lichte irritatie te beschermen. Het bevat een mondbevochtigingssysteem dat bijdraagt aan vermindering van een droge mond.
 • Dentaid Xeros gel en spray* hydrateren en verzorgen de mond en stimuleert de speekselproductie. De oorzaak van xerostomie is in de meeste gevallen lastig te verhelpen. Om die reden hebben mensen met droge-mond-klachten vooral baat bij het verlichten van de gevolgen van een droge mond.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Bescherm het gebit

Naast een vervelend gevoel, kan een droge mond je gebit aantasten en gaatjes veroorzaken. Vaak wordt aangeraden op zure snoepjes te zuigen om je speekselproductie te stimuleren. Doe dit liever niet! Door de suikers in deze snoepjes vergroot je de kans op gaatjes sterk. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen. Een droge mond door te weinig speeksel vergroot de kans op gaatjes. Daarom is het belangrijk om je tanden en kiezen sterker te maken met behulp van fluoride. Voor de bescherming van het gebit zal je worden doorverwezen naar een tandarts of mondhygiëniste. Om je gebit te beschermen tegen gaatjes en je tandvlees gezond te houden, kun je het volgende doen:

Tip 2: Poetsen

Poets je tanden vier keer per dag, na iedere maaltijd en voor het slapen gaan, met een zachte tandenborstel. Dit mag ook een elektrische tandenborstel zijn. Druk daarbij niet te hard en poets in de richting van de tanden, dus de boventanden van boven naar beneden en het ondergebit van onder naar boven.

Tip 3: Milde tandpasta

Gebruik een milde en liefst mentholvrije tandpasta met fluoride en spoel je mond met water na het poetsen.

 1. image
  Dentaid Xeros tandpasta 75 milliliter 75 ml Dentaid Xeros hydrateert en verzorgt de mond en stimuleert de speekselproductie.
  800
  75 ml
 2. image
  Meridol Tandpasta 75 milliliter 75 ml Deze effectieve en kalmerende tandpasta werkt zacht als een balsem en houdt uw tanden en tandvlees gezond en schoon.
  420
  75 ml
 3. image
  Sensodyne Tandpasta repair & protect 75 milliliter 75 ml Sensodyne Tandpasta repair & protect
  689
  75 ml
 • Sensodyne Tandpasta repair & protect* - geeft klinisch bewezen verlichting bij tweemaal daags poetsen. De NovaMin® formule legt een harde beschermlaag over de gevoelige plekken van je tanden en helpt zo beschermen tegen de pijn van gevoelige tanden. Gevoelige tanden kunnen wijzen op een onderliggend probleem dat onmiddellijke verzorging vereist. Raadpleeg een tandarts indien de symptomen aanhouden of verergeren. Buiten bereik van kinderen houden.
 • Meridol tandpasta* - Deze effectieve en kalmerende tandpasta werkt zacht als een balsem en houdt de tanden en tandvlees gezond en schoon. Helpt de oorzaak van geïrriteerd tandvlees te bestrijden. Gevoelige tanden kunnen wijzen op een onderliggend probleem dat onmiddellijke verzorging vereist. Raadpleeg een tandarts indien de symptomen aanhouden of verergeren. Buiten bereik van kinderen houden.
 • Dentaid Xeros Tandpasta* is een dagelijks te gebruiken tandpasta voor het verhelpen van droge-mond-klachten. De tandpasta heeft voor mensen met droge-mond-klachten de juiste benodigdheden voor een goede mondgezondheid. Dentaid Xeros zorgt voor directe speekselstimulatie en heeft daarnaast een verzorgende werking. Gevoelige tanden kunnen wijzen op een onderliggend probleem dat onmiddellijke verzorging vereist. Raadpleeg een tandarts indien de symptomen aanhouden of verergeren. Buiten bereik van kinderen houden.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Tip 4: Eventueel spoelen met chloorhexidine

Wanneer tandenpoetsen pijn doet, kun je tijdelijk spoelen met chloorhexidine 0,12%. Dit om de tandplaque te verwijderen die je normaal gesproken met het poetsen verwijderd. Je spoelt met 15 ml spoelvloeistof gedurende 1 minuut. Je gebruikt deze spoeling steeds na het spoelen met water. Tot een half uur na het spoelen dien je niets te eten of te drinken. Chloorhexidine kan een bruine verkleuring geven van de tanden en kiezen. Na het stoppen met de spoelingen verdwijnt deze verkleuring geleidelijk.

Tip 5: Reiniging tussen de tanden en kiezen

Een keer per dag, voor de nacht, reinig je het gebied tussen de tanden en kiezen met een zachte, nat gemaakte houten tandenstoker of flossdraad (waxedfloss). Doe dit alleen wanneer je al gewend was aan interdentale reiniging. Wanneer je dit voorheen niet deed, dan adviseren wij je hier ook niet mee te starten tijdens de bestraling in verband met een verhoogde kans op tandvleesontstekingen en bloedingen.

Tip 6: Fluoride

Gebruik de gebitskapjes met de gel met fluoride er dun op aangebracht die je van de tandarts hebt ontvangen. Deze kapjes zul je in het algemeen levenslang drie keer per week dagelijks vijf minuten moeten indoen. Je mag alleen afbouwen in overleg met mondhygiëniste/tandarts.

Tip 7: Verzorg je lippen

Om kloofjes te voorkomen kun je jouw lippen verzorgen door ze vier maal daags in te vetten met een product op basis van cacaoboter of vaseline.

Tip 8: Mond spoelen

Spoel meermalen daags je mond met zout water, kamillethee of een andere neutrale mondspoeling om je mond vochtig te houden en twee maal daags met chloorhexidine digluconaat 0,12% zonder alcohol voor een milde desinfectie. Het is belangrijk dat je ook ’s nachts wanneer je wakker wordt de mond spoelt. Wanneer je het mondslijmvlies voldoende vochtig houdt, heb je minder kans op wondjes en infecties in de mond.