Blessures bij voetbal: kniebandletsel

De kniebanden zorgen voor de stabiliteit van de knie. Ze zitten aan de binnenzijde (de mediale knieband) de buitenzijde (de laterale knieband) en in de knie zitten de kruisbanden. Bij een van buiten inwerkende kracht, een trauma, kan een bandletsel ontstaan. Voetballen is een contactsport, dus daar zien we nog wel eens een bandletsel, maar ook bij skiën (wanneer de binding niet op tijd loslaat bij een val) en bijvoorbeeld basketbal.

De kniebanden zorgen voor de stabiliteit van de knie.

Symptomen

De knie zal dik worden, soms pas na enige uren, maar we zien bij ernstiger vormen ook nog wel eens, dat de knie blauw wordt en direct dik. In het laatste geval is er sprake van een bloeding. De knie is instabiel en pijnlijk. Wanneer het u overkomt, zult u liever niet op de knie willen staan en lopen.

Wat kunt u doen aan een bandletsel

Hiervoor zult u een arts moeten raadplegen. Bij kruisbandletsel zal mogelijk een operatie moeten plaatsvinden. Het hangt er vanaf wat de ernst van het letsel is. Is het bandje helemaal of gedeeltelijk gescheurd of alleen maar opgerekt? De arts zal u doorsturen naar een specialist (chirurg, wanneer operatie nodig lijkt) of een fysiotherapeut, wanneer operatie niet nodig lijkt. De fysiotherapeut zal uw knie met oefeningen weer proberen stabiel te krijgen, maar zal beginnen met pijndemping en zo nodig de knie tapen om het aangedane bandje rust te gunnen. Een brace kan soms ook een optie zijn, maar laat u voor de juiste brace adviseren door uw fysiotherapeut.

Hoe kunt u een bandletsel voorkomen?

Dat is niet altijd mogelijk, daar trauma momenten gewoon ongelukken zijn, al dan niet door onbesuisd gedrag van een ander. Een brace of tape kan iets bescherming geven, maar niet tegen iedere ‘aanslag’.

Alle producten voor 'Sporttape'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen