De behandeling van prostaatkanker

De behandeling van prostaatkanker is met name afhankelijk van of er wel of geen uitzaaiingen zijn. In veel gevallen wordt ervoor gekozen (nog) niet te behandelen. Zeker wanneer er geen sprake is van klachten kan deze keuze gemaakt worden.

Het nut van de behandeling

De mogelijke bijwerkingen van de behandeling, zoals incontinentie en impotentie, wegen niet altijd op tegen het nut van de behandeling. Ook belangrijk is om onderscheid te maken tussen een behandeling met als doel om te genezen en de behandeling met als doel om klachten te verminderen.

Genezing hoeft geen doel te zijn

Prostaatkanker groeit vaak zeer langzaam en wordt vaak bij mannen op hoge leeftijd ontdekt. Omdat de meeste mannen nog altijd sterven met prostaatkanker in plaats van aan prostaatkanker, hoeft genezing in veel gevallen geen doel te zijn. Prostaatkanker die is uitgezaaid kan meestal niet genezen worden. De behandeling ervan is vooral gericht op klachtenvermindering.

Genezende behandelingen

De belangrijkste genezende behandelingen van prostaatkanker zijn bestraling en operatie. Bestraling kan zowel inwendig als uitwendig plaatsvinden. Inwendige bestraling ofwel brachytherapie gebeurt in het beginstadium van prostaatkanker door het inbrengen van kleine radioactieve bronnetjes in de prostaat. Hierdoor wordt gezond weefsel gespaard en zijn er weinig bijwerkingen. Bij een operatie wordt een deel van de prostaat of de gehele prostaat operatief verwijderd. Erectiestoornissen en incontinentie zijn helaas veel voorkomende complicaties van deze operatie.

Palliatieve behandelingen

De klachtenverminderende ofwel palliatieve behandeling van prostaatkanker vindt meestal plaats met hormonen of met chemotherapie. Door een vermindering van de productie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt de groei van prostaatkanker afgeremd. Medicijnen die de productie van testosteron verminderen zijn de LH-RH analogen. De belangrijkste bijwerkingen van deze middelen zijn borstgroei en een verminderde potentie. Chemotherapie wordt gegeven wanneer hormonale therapie niet (meer) werkt.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen