Gevoelig en pijnlijk tandvlees is niet ongewoon, maar mag niet worden genegeerd. Het opsporen en aanpakken van dit soort vroege voorlopers van ernstigere problemen is een cruciaal aspect van preventieve mondzorg.

Pijnlijk tandvlees, gekenmerkt door een kleine ontsteking en lichte tandvlees pijn, is vaak een symptoom van gingivitis, maar in andere gevallen is het niet zo zorgwekkend. In dit artikel lees je over de verschillende tandvleesontstekingen, de oorzaken en wat je kunt doen aan geïrriteerd of ontstoken tandvlees.

Twee soorten tandvleesontsteking

Gingivitis: ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen. Het tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Vaak gaat het bloeden bij het tandenpoetsen en soms ook als er iets wordt gegeten.

Parodontitis: Onbehandelde gingivitis kan zich ontwikkelen tot Parodontitis. Parodontitis is een ontsteking diep in het tandvlees waarbij vezels en kaakbot worden afgebroken. Naast ernstige irritatie van het tandvlees, bloedingen, pijn of gevoeligheid, kun je zelfs last krijgen van loszittende tanden, blootliggende tandwortels, een onaangename adem en/of herkenbare pockets (ruimtes die zich vullen met tandplak) tussen het tandvlees en de tanden. Een vieze smaak in de mond of een slechte adem kunnen ook op parodontitis duiden.

Oorzaken geïrriteerd tandvlees

Heb je gezwollen, ontstoken tandvlees, dan kan ernstig ongemak een rol gaan spelen. De meest voorkomende oorzaak van ontsteking is een tandvleesaandoening. Er zijn echter veel meer mogelijke oorzaken. Den hierbij aan 

  • Een slechte mondhygiëne
  • Verkeerd poetsen of flossen
  • Tabaksgebruik
  • Medische behandelingen
  • Hormoonveranderingen 
  • Irritatie door tandheelkundige apparatuur, zoals een kunstgebit of beugel 

Wat te doen bij geïrriteerd tandvlees?

Je kunt beginnen met de behandeling van de tandvleesontsteking door de volgende stappen te nemen om je tanden en tandvlees weer gezond te krijgen

  • Verbeter je poetstechniek

Poets minder hard om te voorkomen dat je het weefsel rond uw tanden beschadigt, waardoor het tandvlees kan ontsteken. Deskundigen adviseren ook een borstel met zachte nylon haren te gebruiken om schade aan het tandvlees te voorkomen. Overweeg daarnaast een elektrische tandenborstel. 

  • Flossen

Flossen verwijdert voedseldeeltjes die tussen je tanden blijven zitten en tandplak en tandsteen kunnen veroorzaken, die beide kunnen leiden tot tandvleesproblemen en ontstoken tandvlees. Flos ook voorzichtig om tandvleesproblemen te voorkomen. 

  •  Regelmatig spoelen

Verwijder voedseldeeltjes en afval, evenals de tandplak bacteriën die tot tandvleesproblemen kunnen leiden, door een tandvlees spoelen aan je routine toe te voegen. Door te spoelen help je zwelling en roodheid van het tandvlees te verminderen voor een gezondere lach.

  • Verbeter je voeding

Een goed uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan beter gezond tandvlees. Zorg voor voldoende vitamine C en calcium, die de kans op gezwollen tandvlees verkleinen.

Ten slotte is het altijd aan te raden, dat wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees, dan zeker naar de tandarts of mondhygiënist te gaan voor aanbevelingen voor een behandeling van het geïrriteerde tandvlees. De tandarts kan de specifieke oorzaak van de ontsteking opsporen en je helpen je tandvlees weer gezond te maken. Met de juiste behandeling en mondverzorgingsroutine, kun je vaarwel zeggen tegen ontstoken tandvlees en hallo zeggen tegen een gezonde, mooie glimlach.