Gewrichten

 1. Hoe kun je een knakkende kaak verhelpen?

  Veel mensen hebben wel eens last van een knakkende kaak. Een knakkende kaak ontstaat in de meeste gevallen als je gaapt of als je je mond (te wijd) opendoet. Wanneer je kaak vaak knakt, vraag je je misschien af of dit kwaad kan en hoe je er eventueel van af kunt komen. Of een knakkende kaak erg is en hoe je een knakkende kaak kunt verhelpen lees je hier!

  Knakkende kaak kaakgewricht

  Een knakkende kaak heeft alles te maken met je kaakgewricht. Het kaakgewricht bevindt zich onderaan in je kaak en verbindt de onderkaak met je schedel. Je kaakgewrichten bevinden zich net voor je oren aan beide kanten van je gezicht en kunnen zoals we allemaal weten op en neer en van links naar rechts bewegen. Dit is mogelijk vanwege het kraakbeen (meniscus) wat tussen het kaakgewricht zit. Wanneer je je mond beweegt en open doet beweegt het kraakbeen in dezelfde beweging. 

  Knakkende kaak

  Wanneer je last hebt van een knakkende kaak, kan het in de meeste gevallen geen kwaad en is er geen reden om een tandarts afspraak te plannen. Maar als je pijn ervaart wanneer je kaak knakt, dan kan er iets aan de hand zijn en is het verstandig om naar de tandarts te gaan! Heb je last van een pijnlijke knakkende kaak? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verminderde bewegingsvrijheid van je kaken
  • Oorsuizen
  • Zenuwpijn
  • Migraine en hoofdpijn
  • Duizeligheid

  Ook kan stress leiden tot een pijnlijke knakkende kaak. Stress leidt vaak tot tandenknarsen wat een knakkende kaak tot gevolg kan hebben. Daarnaast zijn er andere verschillende medische aandoeningen die een verhoogd risico geven op een knakkende kaak.

  Knakkende kaak verhelpen

  Een knakkende kaak kan relatief eenvoudig vermindert worden. Om een knakkende kaak te verhelpen, is het belangrijk om de spanning op je kaak (kaakgewricht en kaakspieren) te verminderen. Met behulp van deze onderstaande tips kun je snel en eenvoudig je knakkende

  Lees meer »
 2. Afvallen en gewrichten

  Afvallen en gewrichten

   

  Wanneer je gewrichtsklachten hebt, is het belangrijk dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Toch te zwaar? Door af te vallen kunnen de klachten verbeteren of misschien zelfs verdwijnen. Ook wanneer je overgewicht hebt maar nog geen klachten, kun je door af te vallen het risico om later klachten te krijgen verminderen.

  Lees meer »