De behandeling van hartritmestoornissen met medicijnen

Wanneer de hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is, is er sprake van een hartritmestoornis. Dit kan een beangstigend gevoel zijn. Vaak zijn hartritmestoornissen onschuldig, maar het kan ook ernstig zijn.

Vaak zijn hartritmestoornissen onschuldig, maar het kan ook ernstig zijn.

Oorzaken hartritmestoornissen

 • ouderdom
 • hyperthyreo├»die (te snel werkende schildklier)
 • hartinfarct
 • cardiomyopathie (ziekte van de hartspier)
 • hartfalen
 • hartoperatie
 • hartafwijking
 • tabak, alcohol, drugs of bepaalde medicijnen

Soorten hartritmestoornissen

Er zijn veel soorten hartritmestoornissen. Normaal gesproken klopt het hart in rust 60 tot 70 slagen per minuut. Er wordt gesproken van tachycardie wanneer het hart continu sneller dan 100 slagen per minuut klopt. Bij bradycardie klopt het hart  minder dan 50 slagen per minuut. Het hart kan ook onregelmatig kloppen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij boezemfibrilleren.

Behandeling van hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen worden niet altijd behandeld. Wanneer een behandeling nodig is, kan deze bestaan uit een medische ingreep zoals elektrische cardioversie (door middel van een elektrische schok het ritme normaliseren), ablatie (wegbranden van cellen in de hartwand), een pacemaker (een apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst en het ritme van het hart regelt), een inwendige defibrillator (een apparaat waarmee door het toedienen van een elektrische schok het hart opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht), een operatie en/of medicijnen. Het is afhankelijk van de ritmestoornis en van het hart zelf wat voor u de beste behandeling is.

Medicijnen bij hartritmestoornissen

Met medicijnen geneest een hartritmestoornis niet, maar kan het hartritme weer onder controle worden gekregen.  Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden voorgeschreven.

 • Anti-aritmica; deze middelen verlagen de hartslag en zorgen ervoor dat het hart regelmatiger klopt. Er zijn verschillende anti-aritmica, waronder : flecaïnide, amiodaron, disopyramide, propafenon, kinidine en fenytoïne. Welke wordt voorgeschreven hangt af van het soort ritmestoornis en de locatie ervan.
 • Bètablokkers; deze middelen vertragen de hartslag en heffen verschillende  hartritmestoornissen op. Bij hartritmestoornissen wordt meestal sotalol gebruikt omdat deze hierbij het grootste effect heeft.
 • Calciumblokkers; de calciumblokkers verapamil en diltiazem werken naast vaatverwijdend ook sterk op het hart. Ze verlagen de hartslag.
 • Digoxine; verbetert de pompkracht van het hart, heft verschillende hartritmestoornissen op  en verlaagt de hartslag.

Bloedverdunners bij hartritmestoornissen

Door de hartritmestoornis is er een grotere kans dat er in het hart een bloedpropje  (trombose) ontstaat. Zo’n bloedpropje kan dan vanuit het hart elders in het lichaam terecht komen en daar een bloedvat afsluiten. Wanneer dit in de hersenen gebeurt, krijgt u een beroerte. Het is ook mogelijk dat een bloedvat in het been of in de darm wordt afgesloten. Om dit te voorkomen wordt, met name bij boezemfibrilleren, een bloedverdunner voorgeschreven.

 

Door een bloedverdunner te gebruiken verkleint u de kans op een afsluiting van een bloedvat en voorkomt u complicaties. Meestal wordt een van de volgende antistollingsmedicijnen voorgeschreven: acenocoumarol of fenprocoumon. Bij deze middelen controleert de trombosedienst of het bloed wel dun genoeg is en of het niet te dun is.

 

Artsen in het ziekenhuis schrijven soms een van de nieuwe antistollingsmedicijnen voor (apixaban, dabigatran en rivaroxiban). Deze middelen beschermen goed tegen een beroerte. Het voordeel van deze middelen is dat controle door de trombosedienst niet meer nodig is. Het nadeel is de beperkte ervaring met deze middelen omdat ze relatief nieuw zijn. De werking, bijwerkingen en veiligheid bij langdurig gebruik is nog niet vastgesteld.

 

Om een beroerte te voorkomen werken de bloed verdunnende bloedplaatjesremmers minder goed dan stollingsremmers. Daarom krijgt bijna iedereen met boezemfibrilleren als bloedverdunner een stollingsremmer. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt er soms toch een bloedplaatjesremmer voorgeschreven zoals acetylsalicylzuur (Aspirine in lage dosering).Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen