Hebben kruidenmiddelen tegen overgangsklachten bijwerkingen?

Overgangsklachten als opvliegers en vaginale droogheid worden door veel vrouwen als zeer hinderlijk ervaren. Om overgangsklachten te verlichten gebruiken veel vrouwen in de overgang kruidenmiddelen. Deze middelen kunnen echter wel bijwerkingen hebben.

Wat doen kruiden bij overgangsklachten?

Tegen overgangsklachten worden vaak plantaardige middelen met rode klaver of (gefermenteerde) soja geadviseerd. Deze producten bevatten isoflavonen. Dit worden ook wel fyto-oestrogenen genoemd: plantenbestanddelen met oestrogene eigenschappen. Fyto-oestrogenen bootsen de werking van oestrogeen na en zouden dus werkzaam kunnen zijn bij overgangsklachten. De werking van middelen als rode klaver en soja is overigens niet in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Hebben kruidenmiddelen tegen overgangsklachten bijwerkingen?

Net als geneesmiddelen kunnen ook kruidenmiddelen bijwerkingen geven. Van belang is of kruidenmiddelen tegen overgangsklachten dezelfde ernstige bijwerkingen als oestrogeen hormonen geven. Bekend is dat in Aziatische landen, waar een normaal dieet veel soja en dus fyto-oestrogenen bevat, minder borstkanker voorkomt dan in Westerse landen. Dit kan een aanwijzing zijn dat fyto-oestrogenen juist bescherming tegen borstkanker bieden. Tot nu toe is niet aangetoond dat soja en rode klaver meer gevallen van borstkanker geven.

Bij het registratiebureau voor bijwerkingen (Lareb) zijn meldingen binnengekomen van vaginale bloedingen bij vrouwen in de overgang bij gebruik van kruidenmiddelen met soja of hop. De mogelijkheid bestaat dat onder invloed van fyto-oestrogenen in deze kruiden er toch weer baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd, dat op een gegeven moment weer wordt afgestoten. Vaginale bloedingen zijn niet schadelijk, maar laten vrouwen vaak wel schrikken en kunnen als vervelend worden ervaren.

Bron:

  • Lareb nieuwsbericht, 6 juli 2015, Postmenopauzale bloedingen bij hop en soja bevattende kruidenpreparaten voor overgangsklachten

Hormonen en de overgang

Door een dalende hoeveelheid eicellen in de overgang maakt het lichaam minder oestrogeen hormoon aan. De dalende hoeveelheid oestrogeen veroorzaakt typische overgangsklachten als een veranderende menstruatie, opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen en vaginale droogheid. Andere gevolgen van een lagere oestrogeenspiegel zijn minder zin in seks, stemmingswisselingen en een grotere kans op botontkalking, ongewenst urineverlies en blaasontstekingen.

Wat helpt tegen overgangsklachten?

Het meest effectieve middel tegen overgangsklachten is het aanvullend gebruik van oestrogeen hormoon. Uw huisarts kan dit voorschrijven als tabletten of in de vorm van pleisters. Het aanvullende gebruik van oestrogeen heeft wel een aantal nadelen: ze geven een lichte verhoging van de kans op trombose, een hartaanval, een beroerte en borstkanker. Daarnaast zorgen oestrogenen ervoor dat de menstruatie weer (onregelmatig) kan terugkeren.

Goed door de overgang met onze producten en adviezen.

Alle producten voor 'Overgang'


Bekijk producten (219)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen