Hoe werkt een zwangerschapstest?

Wanneer u vermoedt dat u zwanger bent, kunt u een zwangerschapstest doen. Onafhankelijk van welk merk u een zwangerschapstest koopt, de werking en betrouwbaarheid zijn nagenoeg hetzelfde.

De werking van de zwangerschapstest

Zodra een vrouw zwanger is, maakt het lichaam het zwangerschapshormoon HCG (human chorion gonadotrofine) aan. Dit hormoon zit onder andere in de urine van de toekomstige moeder. Door deze urine te testen op de hoeveelheid HCG, is vast te stellen of de moeder in verwachting is. Iedere zwangerschapstest berust op het aantonen van dit hormoon.

Vanaf wanneer testen?

Een zwangerschapstest kan worden gedaan vanaf de eerste dag nadat de menstruatie had moeten beginnen. Dan is het HCG-gehalte zodanig dat het kan worden aangetoond met een normale test. Ook al hebt u eerder symptomen van een mogelijke zwangerschap, het heeft over het algemeen geen zin om de zwangerschapstest eerder te doen. Wanneer u een onregelmatige cyclus hebt, kunt u het beste de langst mogelijke cyclus als leidraad nemen.

Het gebruik

  • Een zwangerschapstest bestaat uit een teststaafje dat enkele seconden in de urine moet worden gehouden.
  • U kunt dit doen terwijl u plast, maar u kunt de urine ook eerst opvangen in een potje.
  • Het teststaafje bevat antistoffen tegen het zwangerschapshormoon HCG.
  • Wanneer HCG in contact komt met deze antistoffen, verschijnt er een gekleurd streepje.
  • Afhankelijk van het merk van de test geeft dit aan of u zwanger bent of niet.

Vroeg in de zwangerschap testen

Tegenwoordig bestaan er ook vroege zwangerschapstesten. Met deze testen kunt u eerder dan normaal testen of u zwanger bent. Dit kan omdat ze lagere waardes HCG kunnen meten in uw urine. De betrouwbaarste periode om een zwangerschapstest uit te voeren is de dag dat u overtijd bent. Maar kunt u niet wachten tot dit moment en wilt u weten of er al iets gebeurt in uw lichaam dan kunt u met een vroege zwangerschapstest eerder testen. Omdat na een positief testresultaat van een vroege test er nog van alles kan gebeuren in het lichaam waardoor er mogelijk geen zwangerschap tot stand komt, wordt er aangeraden op de dag van de verwachte menstruatie nog een keer een zwangerschapstest te doen om de uitslag te bevestigen.

Alle producten voor 'Vroege zwangerschapstesten'

Bekijk alle producten >

De uitslag

Wanneer de test positief is, is de zwangerschap een feit. Als u de instructies in de bijsluiter nauwkeurig gelezen en opgevolgd hebt, is er in principe geen twijfel mogelijk over de uitslag. Wanneer de test negatief is, maar wanneer u toch duidelijke zwangerschapskenmerken hebt, kunt u de test voor de zekerheid een aantal dagen later herhalen. Zodra u ‘over tijd’ bent, verdubbelt de hoeveelheid HCG elke twee tot drie dagen. Het kan dus zijn dat u de test iets te vroeg heeft uitgevoerd. Wanneer u een aantal dagen later test, kan de uitslag toch wel positief zijn.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1681)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen