Sporten en lichaamsbeweging is goed voor je gezondheid, maar kan soms leiden tot problemen met je huid. De wrijving van sportkleding, het effect van zweet op de huid en herhaalde bewegingen kunnen variëren van vervelende rode vlekken tot hinderlijke huiduitslag, puisten en zelf striemen na een intensieve trainingssessie. Als sporter ben je vast bekend met de uitdagingen die deze huidproblemen met zich mee kunnen brengen. In dit artikel duiken we daarom dieper in op de verschijnselen na het sporten of bewegen, waarbij we specifieke aandacht geven aan "striae door sporten" en de mogelijke oorzaken van "rode vlekken na het sporten". 

Striae door sport; hoe zit dat?

Striae zijn zwakke plekken in je huid omdat er te lang te veel spanning op heeft gestaan. Onze huid reageert als er rek op zit door te groeien. De huid kan het echter op een gegeven moment niet meer bijbenen. Veel sporters hebben hier last van, maar dit is niet altijd te voorkomen. De grootste kans op striae onder mannen, is in de pubertijd. Dit komt omdat dan de meeste groei plaatsvindt. Striae verschijnt meestal als er een testosteronpiek is, omdat mannen dan meestal groter, langer en breder worden.

De reden waarom je mannen boven de 40 niet hoort klagen over striemen is dat ze niet zo snel als een puber groeien, of massa opbouwen dat hun huid zou uitrekken. Toch kan iedereen striae krijgen als de huid in een te snel tempo wordt uitgerekt. Vooral onder bodybuilders, die een grote anabole push doen, veel groeien of veel aankomen, krijgen daarom vaker striae op hun armen, borst en op de rug.

Lezers van dit artikel kochten ook:

Andere huidproblemen door sport

Naast striae zijn er nog andere huidproblemen die door sporten kunnen ontstaan. Hieronder staan daar er een paar van kort toegelicht:

Bloemkooloren door judo, rugby of boksen

Beoefenaars van sporten als rugby, judo en boksen lopen het risico op een bloemkooloor. Door veelvuldige beschadiging van het kraakbeen in het oor, als gevolg van lichamelijk contact of door schuring van het judopak, ontstaan bloedingen. Deze bloedingen worden door het lichaam opgeruimd, maar hierbij verdwijnt ook kraakbeen. Bij het herstel wordt nieuw kraakbeen gevormd waardoor het oor vervormt en de vorm van een bloemkoolroos krijgt. Ter preventie kun je oorbescherming gebruiken.

Likdoorns onder de voeten verwijderen

Een likdoorn ontstaat door eeltvorming in de bovenste laag van de huid als gevolg van een voortdurende mechanische belasting. Deze verdikking dringt kegelvormig steeds verder de huid in en gaat uiteindelijk op het onderliggende bot drukken, waardoor pijn ontstaat. Likdoorns komen meestal voor op de voet, maar ook op andere plaatsen die worden blootgesteld aan druk. Likdoorns kunnen behandeld worden door de druk weg te nemen of door de hoornlaag los te weken met salicylzuur. Een pedicure kan de likdoorn wegsnijden. Verder kunnen likdoornpleisters helpen om de likdoorn te verwijderen en ze verlichten onmiddelijk de pijn.

Acne mechanica als gevolg van wrijving door sportuitrusting

Wanneer er sprake is van druk of wrijving door sportuitrusting, is er sprake van een mechanische belasting van de huid. Hierdoor kunnen er puistjes op de drukplekken ontstaan. Dit wordt acne mechanica genoemd. Deze aandoening komt het meest voor bij sporten waarbij een helm wordt gedragen, zoals bij American football, bij ijshockey en bij keepers bij veldhockey. Ook beschermingskussens die op andere plekken van het lichaam worden gedragen kunnen deze klacht veroorzaken. 

Het voorkomen van acne mechanica klachten is mogelijk door een katoenen kleding laag onder de sportuitrusting te dragen. Een barrière crème kan helpen bij het beschermen van de belaste delen van de huid. Verder moet de afgesloten huid na een training of wedstrijd goed worden gewassen.

Blaren onder de voeten of op de handen

Blaren bij sporten ontstaan door een aanhoudende wrijving of druk op dezelfde plaats. Hierdoor ontstaat op deze plaats vocht- of bloedophoping onder de huid. De huid komt dan plaatselijk los van de onderlaag, waarna dit losgekomen huiddeel zal afsterven en vervangen worden door nieuwe huid. 

Dit kan bij veel sporten voorkomen, maar vooral bij roeiers, tennissers en hockeyers aan de handen en bij balletdansers, hardlopers, skiërs en schaatsers aan de voeten. Grote vochtblaren mogen met een steriele naald doorgeprikt worden, waardoor de druk en pijn vermindert. Bij bloedblaren is dit niet aan te raden, omdat er dan gemakkelijk een huidinfectie kan ontstaan. De blaar kan tijdens het sporten worden afgeplakt met blarenpleisters en daarover heen wat sporttape. Na het sporten adviseren we de blaar niet af te plakken.

Rode vlekken op je huid na het sporten

Rode vlekken na het sporten zijn gebruikelijk en kunnen optreden bij activiteiten met intensieve fysieke inspanning en wrijving tussen kleding en huid, zoals bij hardlopen, fietsen en intervaltraining. De vlekken ontstaan vaak door een toename van bloedstroom naar de huid, een normale reactie op inspanning. Gevoeligheid van de huid, allergieën voor sportkleding of bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook bijdragen aan het verschijnen van deze rode vlekken.

Ontdek meer over sporten en jouw gezondheid op onze gezondheidswiki.