Heb je een jeukende uitslag op je handen? Grote kans dat hier sprake is van contacteczeem. Contacteczeem kan veroorzaakt worden door een contactallergie. Wat contactallergie is, lees je in dit artikel.

Wat is contactallergie?

Contactallergie uit zich meestal in een huiduitslag. Dit wordt allergisch contacteczeem genoemd. Bij eczeem is er sprake van roodheid, jeuk, bultjes, blaasjes en schilfering van de huid. Deze verschijnselen zijn het gevolg van een ontstekingsreactie in de huid. Bij allergisch contacteczeem wordt de ontsteking uitgelokt door een stof (allergeen) die van buitenaf de huid binnendringt en daar een allergische reactie teweegbrengt. Bij een allergische reactie wordt er overgevoelig gereageerd op een bepaalde stof of prikkel en wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Hoe ontstaat contactallergie?

Contactallergie wordt opgebouwd. Wanneer het immuunsysteem in contact komt met een allergeen, kan het soms een reactie ontwikkelen. Dit heet allergische sensibilisatie. Bij een volgend contact kan het gesensibiliseerde immuunsysteem ineens overgevoelig reageren. Of een stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de stof en of iemand er aanleg voor heeft. Ook de conditie van de huid speelt mee; bij een niet intacte huid is de kans op sensibilisatie groter. 

Mensen kunnen soms vele jaren zonder problemen in contact komen met een bepaalde stof en dan plotseling allergisch worden. Wanneer er eenmaal sprake is van een contactallergie, dan is een hele kleine hoeveelheid allergeen al voldoende om huidklachten te veroorzaken. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

Welke stoffen kunnen contactallergie veroorzaken?

Er zijn veel stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken. De meest voorkomende contactallergenen zijn:

  • onedele metalen, zoals nikkel, chroom en kobalt;
  • verschillende bestanddelen van rubber;
  • geurstoffen;
  • conserveringsmiddelen;
  • lijmen;
  • planten en bloemen;
  • geneesmiddelen in crèmes en zalven.

Naar de arts

Wanneer je eczeem hebt, kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Bij een vermoeden van allergisch contacteczeem kan door de dermatoloog getest worden of en voor welke stoffen je allergisch bent.

Eczeem crème

Bepanthen Eczeem Crème*: een cortisonenvrije formule die snelle verlichting van jeuk en het herstel van de huidbarrière combineert en zo de huid helpt om te herstellen en de neiging om te krabben vermindert. Bepanthen eczeem crème wordt gebruikt om de jeuk en de roodheid te verlichten die worden veroorzaakt door de volgende gevallen van huidirritatie: droge huid, atopische dermatitis, eczeem en allergische reacties. Gebruik de Bepanthen eczeem crème niet in geval van een bekende allergie voor een van de ingrediënten. Als er een allergische reactie optreedt, moet je het gebruik van het product stopzetten. Gebruik de crème ook niet op een beschadigde huid.

Dermagíq® skin 30g/50g crème*: een goed smeerbare crème voor de behandeling van oppervlakkige (open) wondjes bij eczeem en andere huidaandoeningen (o.a. roodheid, jeuk, bij een insectenbeet). Dermagíq® skin kan worden toegepast op oppervlakkige en open wonden bij onder andere eczeem. Het kan ook worden toegepast bij huidirritaties, roodheid, jeuk, en bescherming van intacte, droge of beschadigde huid. Dermagíq® skin is geschikt voor alle leeftijden. Niet toepassen wanneer bekend is dat je overgevoelig bent voor honing.

*Medisch hulpmiddel. Lees vóór gebruik de gebruiksaanwijzing.