Neussprayverslaving, hoe kom ik er vanaf?

Een verstopte neus is een vervelend gevoel. Om weer te kunnen ademen grijpen veel mensen naar de vrij verkrijgbare neussprays met xylometazoline (merknaam Otrivin) of het in Nederland minder bekende oxymetazoline (Vicks sinex) of tramazoline (Bisolnasal). Deze medicijnen doen de gezwollen slijmvliezen in de neus weer slinken. Maar pas op; u kunt er verslaafd aan raken!

Werking xylometazoline

Xylometazoline (en oxymetazoline) vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen vijf tot tien minuten merkt u dit al. De werking duurt ongeveer vijf uur. Het is dan ook een heel effectief medicijn. Maar wanneer xylometazoline langer dan een week gebruikt wordt, kan er gewenning optreden. Het neusslijmvlies raakt dan beschadigd en blijft gezwollen. U hebt steeds opnieuw xylometazoline nodig om de verstopte neus te bestrijden. Dit wordt het rebound-effect genoemd. Stoppen is lastig. U bent verslaafd geraakt.

Gebruik xylometazoline nooit langer dan zeven dagen achtereen. Gebruik het bovendien alleen als de neus echt verstopt is en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Stoppen met xylometazoline

Eenmaal verslaafd aan de xylometazoline is stoppen lastig. Het vervelende gevoel van een verstopte neus keert terug en houdt u uit uw slaap. Zijn allergische klachten de oorzaak voor uw verstopte neus? De arts kan u hier andere middelen voor voorschrijven (corticosteroïdneusspray en antihistaminica). Wanneer de oorzaak van het probleem een anatomische afwijking in de neus is, heeft de KNO-arts vaak andere oplossingen voorhanden dan xylometazoline. Eerst moet u wel van de xylometazoline af. Dit kan op verschillende manieren.
  • Cold turkey – In één keer. Na een paar dagen zult u merken dat het neusslijmvlies slinkt en u minder last hebt van een verstopte neus.
  • Stoppen per neusgat – Gebruik nog maar in één neusgat neusspray. Lig bij het slapen op de zij met het open neusgat onder. Het bovenste neusgat krijgt hierdoor meer ruimte. Na een paar dagen zult u merken dat er weer lucht door het bovenste neusgat komt. Dan is het tijd om op de andere zij te gaan liggen en helemaal geen neusspray meer te gebruiken. Zo kan ook het andere neusgat afkicken.
  • Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen. Wanneer u alleen nog maar de halve sterkte gebruikt kunt u verder afbouwen met een neusspray met een kwart dosering (deze kan de apotheek voor u bereiden). Daarna zou u kunnen afwisselen met zoutoplossing.

 

Alle producten voor 'Zoutoplossingen'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen