Oorzaken van haaruitval

Haaruitval en kaalheid is een veelvoorkomend probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar ook stress, een verminderde werking van de schildklier, ijzertekort en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn van haaruitval.
Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben
Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben

Dunner wordend jaar

Ieder mens verliest zo’n honderd tot honderdvijftig haren per dag. Dat is niet erg aangezien we gemiddeld honderdduizend haren hebben. Is er sprake van meer haarverlies, dan spreekt men van haaruitval. Met het ouder worden neemt het aantal haarzakjes af, waardoor met het toenemen van de leeftijd het haar sowieso dunner wordt.

Haaruitval kent verschillende oorzaken:

Oorzaak 1: Erfelijkheid

Vaak is haaruitval erfelijk bepaald. Deze erfelijke vorm van haaruitval of kaalheid wordt androgene (mannelijke kaalheid) haaruitval genoemd. Vooral mannen met een erfelijke aanleg en met een verhoogde androgene hormoonspiegel krijgen deze vorm van haaruitval, maar ook vrouwen kunnen tijdens de overgang androgene haaruitval krijgen.

Oorzaak 2: Stress

Mensen die onder hevige stress staan of last van chronische stress hebben, kunnen last krijgen van haaruitval. Bij stress maakt ons lichaam het hormoon adrenaline aan. Die verhoogde hoeveelheid adrenaline kan haaruitval veroorzaken. Adrenaline wordt na een zware inspanning afgebroken in het lichaam. De hoofdhuid is minder goed doorbloed en daardoor wordt adrenaline op die plek minder goed afgebroken. Als adrenaline in aanraking komt met de talgklieren van de hoofdhuid, dan wordt er melkzuur geproduceerd. Melkzuur is een boosdoener voor de hoofdhuid en de haargroei.

Oorzaak 3: Verminderde werking van de schildklier

Als de schildklier verminderd werkt, kan dat haaruitval als gevolg hebben. Bij een verminderde werking van de schildklier (hypothyreoïdie) wordt er door de schildklier te weinig schildklierhormoon aangemaakt waardoor de stofwisseling trager is dan normaal. Naast haaruitval zijn ook gewichtstoename, een tragere hartslag, vermoeidheid en het koud hebben, klachten die op kunnen treden bij een hypothyreoïdie.

Oorzaak 4: IJzertekort

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Een ernstig tekort aan ijzer kan leiden tot haaruitval. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Een voedingssupplement kan een goede aanvulling op uw dagelijkse voeding zijn.

Oorzaak 5: Medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze haaruitval kunnen veroorzaken. Door chemotherapie kunnen patiënten zelfs tijdelijk helemaal kaal worden. Maar ook het gebruik van bijvoorbeeld sommige bloedverdunners, bloeddrukverlagers of anti-malariamedicijnen kan haaruitval veroorzaken.

Haargroei in drie fases

Haren groeien volgens een bepaalde cyclus en doorlopen drie fases.

De eerste fase is de groeifase die gemiddeld drie jaar duurt. Tijdens het laatste groeijaar neemt de celdeling langzaam af en wordt de basis van de haar steeds dunner.

In de tweede fase, de overgangsfase, groeit de haar niet meer. De haar zit minder stevig in het haarzakje vast.

In de derde fase, de rustfase, zal de haar uitvallen. Na een aantal maanden wordt er in het haarzakje weer een nieuwe haar geproduceerd.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen