Oorzaken van slaapproblemen bij baby's

Er zijn verschillende factoren die de oorzaak van het slaapprobleem bij uw baby zouden kunnen zijn. Doorkomende tandjes, verkoudheid of darmkrampjes zijn bekende oorzaken, maar er zijn nog meer factoren waardoor een baby slaapproblemen kan krijgen.

Doorkomende tandjes:

Het doorkomen van tanden kan flink zeer doen. Als een baby ligt, komt er meer druk op de kaken wat de klachten verergert. Dat komt de nachtrust niet ten goede. Het kan helpen om het hoofdeinde van het bedje iets te verhogen. Bijvoorbeeld door boeken onder de poten van het bedje te leggen. Er zijn ook middeltjes die de pijn kunnen verlichten. Een bijtring helpt ook. Leg de ring voordat u hem aan uw baby geeft een paar uur in de koelkast; de kou verzacht en verkoelt. Leg de bijtring niet in de vriezer! Dan is de bijtring zo koud dat hij brandwonden kan veroorzaken.

Verlatingsangst

Elke baby krijgt vroeg of laat last van verlatingsangst. Dit merkt u doordat uw kindje gaat huilen als u of uw partner weggaat. De reden dat alle kinderen dit in zekere mate krijgen, is dat zij leren dat u, als u uit het zicht bent, niet helemaal verdwenen bent en weer terugkomt. Speel regelmatig kiekeboe, waarbij u uit het zicht van uw baby gaat staan en steeds weer tevoorschijn komt terwijl u ‘kiekeboe’ zegt. Zo leert uw kind spelenderwijs dat u altijd terugkomt, ook al ziet hij u even niet. Het helpt ook om voor het slapen gaan een vast ritueel te doen. Zing bijvoorbeeld een liedje en geef uw kindje een knuffel. Op een gegeven moment weet hij dat dit het signaal is dat hij rustig kan gaan slapen.

Verkoudheid

Wie naar bed gaat met een verstopte neus, weet dat dit vervelend is; de neus gaat dicht zitten, waardoor het moeilijk is om te ademen. Dit geldt ook voor baby’s. Houd het neusje open door er een klein beetje zoutoplossing in te druppelen. Bijvoorbeeld Otrivin Baby zoutoplossing.

Darmkrampjes

Het maagdarmstelsel van pasgeboren baby’s is nog niet helemaal uitontwikkeld. In de eerste maanden gaat de ontwikkeling verder. Het is dan ook volkomen normaal dat een kindje soms wat last heeft van buik- of darmkrampjes. De darmen moeten aan hun nieuwe functie wennen. Vervelend is het zeker, want uw kindje wordt er misschien boos en onrustig van. Soms helpt het om over het blote buikje te wrijven met warme handen, met de wijzers van de klok mee. Fietsbewegingen maken met de beentjes of samen in bad gaan heeft soms ook een positief effect.

Product bij buik- en darm krampjes

Infacol kan ingezet worden bij buik- en darmkrampjes en is direct vanaf de geboorte te gebruiken.

Droge huid

Baby’s hebben een kwetsbaardere huid dan volwassenen. De bovenste huidlaag is nog niet volgroeid en dus raakt het babyhuidje sneller droog en geïrriteerd. Een droge huid gaat vaak gepaard met hinderlijke jeuk. U behandelt en voorkomt een droge huid door een paar druppels badolie in het badwater van 36 of 37 graden te doen. Voor baby’s geschikte badolie is op basis van natuurlijke en zuivere olie en vermengt zich goed met het water. Na het baden kunt u de baby het best met een katoenen luier afdrogen, omdat deze meer water opneemt dan een handdoek. Als u naar buiten gaat met uw baby kunt u hem het beste insmeren met een crème die de droge huid beschermt. Om de babyhuid in de zon te beschermen is het verstandig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Reflux

Als een baby vaak voeding teruggeeft, kan er sprake zijn van reflux. In ernstige gevallen kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts. In milde gevallen kan johannesbroodpitmeel helpen. Dit verdikt de voeding, waardoor het beter in de maag blijft. Het kan aan zowel fles- als borstvoeding worden toegevoegd.

Pijn en Koorts

Pijn en koorts: Bij pijn en koorts, bijvoorbeeld na een vaccinatie, mag u uw baby van drie maanden of ouder een paracetamol zetpil van 120 mg geven, met een maximum van twee á drie zetpillen per 24 uur. Gebruik deze zetpillen niet langer dan twee dagen achter elkaar. Houden de klachten aan, neem dan contact op met de huisarts of apotheek. Doe dit ook als uw kindje niet of te weinig drinkt, waardoor er kans op uitdroging ontstaat.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen