Oxidatieve stress is speelt een factor in het verouderingsproces, welke steeds vaker wordt onderzocht. Bij huidveroudering zijn veel factoren betrokken. Denk hierbij aan erfelijke aanleg, levensstijl, beweging en eetgewoonten, maar ook de rol van oxidatieve stress is een belangrijke factor. In dit artikel lees je meer over wat oxidatieve stress is en hoe oxidatieve stress leidt tot huidveroudering. 

Wat zijn vrije radicalen?

Het is belangrijk om te snappen hoe energie wordt gemaakt in onze cellen, voordat we verder ingaan op oxidatieve stress. Belangrijkste spelers voor de aanmaak van energie in onze cellen zijn mitochondriën. Mitochondriën zitten in al onze cellen en zijn als het ware kleine fabriekjes waar energie wordt opgewekt. Deze energie wordt gebruikt voor alles wat er in ons lichaam gebeurt: ademhalen, vertering, productie van hormonen, beweging van spieren en nog meer. De mitochondriën worden voorzien van stoffen uit onze voeding. De stoffen worden opgenomen door de mitochondriën. Complexe ontwikkelingen ontstaan tijdens de opname en verwerking. Hier gaan we niet te diep op in, maar tijdens de ontwikkeling van energie ontstaan er vrije radicalen. Vrije radicalen zijn in staat te binden met onderdelen van onze cellen waardoor deze niet meer goed kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan DNA, als een vrij radicaal hieraan bindt kan dit zomaar eens leiden tot tumor formatie. 


Gelukkig hebben wij in ons lichaam antioxidanten, ook wel scavengers genoemd. Zij zorgen ervoor dat de vrije radicalen niet binden aan onderdelen van onze cellen maar aan de antioxidant. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E en de zogeheten selenoproteïnen. Onder andere selenium draagt bij aan het functioneren van selenoproteïnen. Naarmate je ouder wordt, des te minder jouw lichaam deze vrije radicalen kan opruimen. 

Wat is oxidatieve stress?

Wanneer vrije radicalen in staat zijn te binden aan onze cellen, spreken we van oxidatieve stress. De formele definitie is dat het evenwicht tussen de generatie van reactieve zuurstofradicalen de capaciteit van de antioxidanten overstijgt. Simpel gezegd: er zijn meer vrije radicalen dan de antioxidanten kunnen binden met alle gevolgen van dien. 

Oxidatieve stress en huidveroudering

Een van deze gevolgen is huidveroudering: o.a. het ontstaan van rimpels, fijne lijntjes en het verlies van de huid elasticiteit. 

Huidveroudering

Het op peil houden van je antioxidanten is erg belangrijk. Zo helpt Vitamine E beschermen tegen invloeden van vervuiling, zonlicht en overige vrije radicalen. Vitamine C levert een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in (lichaams)cellen. En helpt Seleen, Zink en Mangaan o.a. beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling. 


Samenvattend, door ervoor te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt om vrije radicalen op te ruimen, ga je huidveroudering door oxidatieve stress tegen. Natuurlijk zijn er meerdere factoren die huidveroudering veroorzaken, kijk daarom eens een kijkje in onze kennisbank om meer te lezen over huidveroudering en hoe je dit kan tegengaan.