Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Het is niet anders; bevallen doet pijn. Elke bevalling is anders en elke vrouw gaat anders met pijn om. Misschien ziet u op tegen de pijn tijdens de bevalling. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verzachten. Zowel thuis als in het ziekenhuis.

Pijnbestrijding bij thuisbevalling

Thuis kan alleen pijnbestrijding worden gegeven als er geen medicijnen aan te pas komen. Dit kan met de geboorteTENS of alternatieve therapieën zoals acupunctuur of waterinjecties. Waterinjecties zijn injecties met water in de onderrug. In Zweden en in Canada wordt de waterprik al langer toegepast. Vanaf 1 juli 2013 mogen ook Nederlandse verloskundigen deze geven. Overigens staan gynaecologen en anesthesiologen niet achter het gebruik van deze injecties. Zij vinden dat er onvoldoende bewijs is dat ze effectief zijn. Thuis kan er ook gebruik worden gemaakt van de geboorteTENS. Met dit apparaatje kunt u uzelf stroomstootjes geven tegen de pijn.

Pijnbestrijding bij bevalling in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen moet u altijd naar het ziekenhuis. In Nederland worden de ruggenprik (epidurale analgesie), injectie met pethidine en het pompje met remifentanil het meest toegepast als pijnbestrijding.

Feiten over weeën en pijn

De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Deze weeën komen in golven. Naarmate de bevalling vordert worden de weeën steeds krachtiger en pijnlijker. Het verschilt per vrouw waar ze pijn heeft (buik, rug of benen). Bovendien ervaart elke vrouw de pijn weer anders. Tijdens de bevalling maakt het lichaam zelf pijnstillers aan (endorfinen). Dit maakt de bevalling wat draaglijker.

Zo houdt u de pijn zoveel mogelijk onder controle

Het is aangetoond dat vrouwen die tijdens de bevalling goede ondersteuning krijgen, minder pijn voelen. Ook hebben zij minder vaak behoefte aan pijnmedicatie. Daarom is het belangrijk om ruim van te voren na te denken wie u graag bij de bevalling wilt hebben. Kies voor iemand bij wie u zich niet ‘groot’ hoeft te houden, zoals uw partner, moeder, zus of een goede vriendin. Vertel deze steun en toeverlaat en uw verloskundige of gynaecoloog wat uw wensen zijn, ook wat betreft de pijnbestrijding. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat u zich straks helemaal op het opvangen van de weeën kunt richten. Het kan ook helpen om een zwangerschapscursus te volgen. Hier oefent u met ademhalingstechnieken en baringshoudingen die de pijn kunnen verlichten.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1681)

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen